Εκκένωση της Μονής Εσφιγμένου από τους ζηλωτές «απαιτεί» ο Άρειος Πάγος


Την εκκένωση των κτιρίων της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους που έχουν καταληφθεί από ζηλωτές αποφάσισε ο Αρειος Πάγος, αφού απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν οι «καταληψίες» κατά της απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης με αριθμό 122/17.6.2020.

Με αυτήν, οι ζηλωτές υποχρεούνται να παραδώσουν τελεσιδίκως τα κατειλημμένα ακίνητα εντός και εκτός Αγίου Ορους στη Μονή Εσφιγμένου, δηλαδή, το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα, το τμήμα αντιπροσωπείου Καρυών, το κονάκι Ν. Ρόδων, αλλά και το αγρόκτημα Ιερισσού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της μονής, από τα έτη 1972-1974 εισήλθε στο Αγιον Ορος μια ομάδα ανθρώπων που δεν ανήκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε αυτήν ήταν και ο σημερινός αρχηγός της κατάληψης. Αυτή η ομάδα, σύμφωνα πάντοτε με την εν λόγω ανακοίνωση, εκμεταλλευόμενη την τότε κατάσταση λειψανδρίας νέων μοναχών και ελλιπούς πληροφόρησης, κατέλαβε διά της βίας την τότε διοίκηση της Μονής Εσφιγμένου και τα κτίριά της, εκδιώκοντας Εσφιγμενίτες μοναχούς και βιαιοπραγώντας εναντίον όσων διαφωνούσαν με τις ενέργειές τους.

Η Δικαιοσύνη

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της Αθωνικής Πολιτείας, δηλαδή η Ιερά Κοινότητα, έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για την απέλαση των πρωταιτίων το 1974, όπως επίσης και το 2002, οι οποίες όμως δεν εκτελέστηκαν. Μετά τις αγιορείτικες αποφάσεις, ανέλαβαν οι Αρχές της Πολιτείας, αλλά και η Δικαιοσύνη.

Ετσι, υπάρχουν αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των ζηλωτών. Ομως, η τελεσιδικία των αποφάσεων καθυστέρησε με συνεχείς αιτήσεις αναστολών και εφέσεις, ενώ εκκρεμεί ακόμα η εκτέλεση κάποιων από αυτές. Οι καταληψίες απαγορεύουν την είσοδο στο κατειλημμένο κτίριο σε υπηρεσίες του κράτους, όπως Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, ΚΕΔΑΚ, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.λπ.

Το θέμα, το οποίο έχει παρουσιαστεί πολλές φορές από τα μέσα ενημέρωσης, θα έπρεπε να έχει διευθετηθεί. Η Μονή Εσφιγμένου τονίζει, εξάλλου, ότι από δικαστικής άποψης έχουν ληφθεί και επικυρωθεί οι αποφάσεις και θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εξαρχής.

Πλέον, όμως, ο Αρειος Πάγος έδωσε την οριστική λύση και θα τελειώσει μία διαμάχη δεκαετιών, γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Το θέμα εκκρεμεί μόνο σε επίπεδο εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την προστασία του Αγίου Ορους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ