Επιστολή σε Μπακογιάννη από 40 επιστήμονες που… πυροβολούν τον «Μεγάλο Περίπατο»

Ο «Μεγαλεπήβολος Περίπατος στο κέντρο των Αθηνών υλοποιείται με ευκαιριακές παρεμβάσεις, χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες και χωρίς να συνοδεύονται από συμπληρωματικά έργα», καταγγέλλουν 40 επιφανείς πολίτες, αρχιτέκτονες, καθηγητές πανεπιστημίων, ιατροί και μηχανικοί, με επιστολή που απηύθυναν στον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και τους δημοτικούς συμβούλους.

Διευκρινίζουν ότι είναι υπέρ των πεζοδρομήσεων στις πόλεις αρκεί όμως αυτές οι παρεμβάσεις να γίνονται μελετημένα και με συνεκτικές προβλέψεις και δράσεις. Επισημαίνουν δε ότι ο περιορισμός λωρίδων στην οδό Πανεπιστήμιου δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι είναι ο κεντρικός άξων διελεύσεως τροχοφόρων μεταξύ Ακροπόλεως και Λυκαβηττού και «το συντριπτικό ποσοστό των τροχοφόρων δεν κατευθύνονται στο κέντρο, αλλά διέρχονται».

Ασκούν κριτική στο γεγονός ότι «δεν έχουν γίνει μελέτες προέλευσης – προορισμού, δεν έχουν γίνει μελέτες για την μετατόπιση του φόρτου σε άλλες διαδρομές, δεν έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης». Διερωτώνται γιατί στην Πανεπιστημίου, με τα μεγαλύτερα πεζοδρόμια και με λίγους πεζούς, δεν φυτεύονται δέντρα και φυτά σε αυτά.

«Η Ηρώδου του Αττικού, κύρια οδός πρόσβασης στο Παγκράτι, κλειστή για μεγάλο διάστημα για λόγους ’ασφάλειας’ των ενοίκων του Μαξίμου, επιτέλους άνοιξε και τώρα ξανακλείνει για λόγους ‘περιβάλλοντος’. Ένας δρόμος με φαρδιά πεζοδρόμια με δέντρα, που είναι μια απόλαυση να περπατάς για να φτάσεις στο Ζάππειο, μετατρέπεται σε πεζόδρομο με μόνο αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η διασταύρωση Ριζάρη-Βασιλέως Κωνσταντίνου και να αυξηθούν οι εκπομπές CO2» τονίζουν οι υπογράφοντες.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ