Η ΑΑΔΕ «κατάφερε» για υποθέσεις που έκλειναν αυθημερόν να απαιτούνται πλέον ως και 63 ημέρες!


Οι ουρές έξω από τις ΔΟΥ μπορεί να μειωθούν αλλά οι υποθέσεις θα μένουν αδιεκπεραίωτες για πολλές εβδομάδες, όπως συμπερασματικά προκύπτει από την επιστολή – καταγγελιών εκατοντάδων συμβολαιογράφων από όλη την Ελλάδα, προς τον πρωθυπουργό.

Το αφήγημα της δημιουργίας ενός, δήθεν, αποτελεσματικού και σύγχρονου επιτελικού Κράτος «ξηλώνουν» 384 συμβολαιογράφοι οι οποίοι, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, υποστηρίζουν ότι με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για την εξ αποστάσεως υποβολή δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (όπως για δηλώσεις μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και κληρονομιών) αντί της αυθημερόν διεκπεραίωσης των υποθέσεων, από εδώ και στο εξής θα απαιτούνται έως και 63 ημέρες!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο κείμενο το οποίο έχουν συνυπογράψει και το οποίο πριν από 3 ημέρες εστάλη στον κ. Μητσοτάκη, «με μεγάλη, δυστυχώς, αγανάκτηση, όχι μόνο δική μας, αλλά και των πολιτών που συναλλάσσονται μαζί μας, θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα κάτωθι, σε σχέση με τη δυσλειτουργία του Δημόσιο Τομέα, σε όλο το φάσμα αυτού και κυρίως, μετά και τη δημοσίευση της Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τα τμήματα κεφαλαίου των ΔΟΥ».

Σύμφωνα με τους 384 συμβολαιογράφους, «προ κορωνοϊού, προσερχόμενοι οι πολίτες στα τμήματα κεφαλαίου ΔΟΥ, διεκπεραίωναν τις υποθέσεις τους, τις σχετικές με μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές, κ.λπ, κατά νόμον αυθημερόν, δεδομένου ότι ο αρμόδιος υπάλληλος, αφού παραλάμβανε τη δήλωση, έλεγχε την πληρότητα του φακέλου και βεβαίωνε τον φόρο». Με την έκδοση της απόφασης Πιτσιλή, συνεχίζουν στην επιστολή τους, το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ανέρχεται σε 62 με 63 ημέρες!

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι, «δεν υπολογίζεται ο χρόνος ο οποίος απαιτείται (προ της αποστολής της δήλωσης) για τη θεώρηση του γνησίου των υπογραφών των δηλούντων πολιτών, οι οποίοι πλέον πρέπει να απευθύνονται στα ΚΕΠ ή στα αστυνομικά τμήματα, ή να προσπαθούν οι ίδιοι με ηλεκτρονικά μέσα που δεν ξέρουν να χειρίζονται ή δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο, ενώ προ κορωνοϊού, το γνήσιο των υπογραφών βεβαιωνόταν από τους συμβολαιογράφους, κατά τα προβλεπόμενα από τον νόμο, χωρίς καμία επιβάρυνση των συναλλασσόμενων».

«Δυστυχώς», καταλήγουν στην επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη οι συμβολαιογράφοι, «Κύριε Πρωθυπουργέ, η γραφειοκρατία την οποία είμαστε σίγουροι ότι επιθυμείτε να πατάξετε, γιγαντώνεται και το αντίθετο φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ