Γιατί δεν πάει στις ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος; Όλο το παρασκήνιο


Πώς και γιατί ο υπουργός Άμυνας ανέβαλε το ταξίδι – Το τηλεφώνημα στην αμερικανική πρεσβεία και τα δημοσιεύματα – «δράκοι»

Έντονη φημολογία και πλήθος δημοσιευμάτων με σενάρια και θεωρίες συνομωσίας που θα ζήλευαν και στο Χόλυγουντ προκάλεσε η προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ.

Πριν καλά καλά γίνει γνωστή η αναβολή του ταξιδιού, ορισμένοι έσπευσαν αμέσως να μιλήσουν για δήθεν εμπλοκή στις σχέσεις Αθήνας – Ουάσινγκτον, ενώ άλλοι το… τερμάτισαν γράφοντας ότι ο Έλληνας υπουργός δεν θα μεταβεί στις 20 Ιουλίου στις ΗΠΑ καθώς «έφαγε πόρτα» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το Newsbomb.gr από το πρωί της Πέμπτης (09/07) βρισκόταν στο υπουργείο Άμυνας και από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει σαφώς πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει, ουδεμία δυσαρέσκεια και φυσικά κανένας δεν έριξε πόρτα σε κανέναν. Όπως αναφέραμε εξ αρχής, η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν θα μπορούσε να είναι το προσδοκώμενο λόγω κορονοϊού.

Όπως επεσήμαναν στην ιστοσελίδα μας ανώτατες πηγές του υπουργείου Άμυνας, το πρόγραμμα του υπουργού στις ΗΠΑ περιελάμβανε ελάχιστες κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με αυστηρούς περιορισμούς λόγω κορονοϊού, με τις περισσότερες επαφές να γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Επισημαίνουμε ότι ο Covid-19 «θερίζει» την Αμερική, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 55.000 ημερησίως.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ρίσκο για τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και την ελληνική αποστολή που θα τον συνόδευε στις ΗΠΑ θα ήταν τεράστιο και οι κίνδυνοι πολλαπλάσιοι από τα προσδοκώμενα οφέλη.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως όλοι θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα μερικών ημέρων. Πόσο λογικό είναι επομένως να απουσιάζει ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας από τη θέση του για τόσες ημέρες, την ώρα που η κατάσταση με την Τουρκία είναι τεταμένη;

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την πρεσβεία των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης (08/07) για την απόφασή του να αναβάλει το ταξίδι. Η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς όχι μόνο δεν προκάλεσε δυσφορία στην αμερικανική πλευρά, αντιθέτως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ στην Αθήνα επαινούσαν τον κ. Παναγιωτόπουλο για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα της πανδημίας.

Όσο για τις «εμπλοκές», τη «δυσφορία» και τα… σύννεφα στις σχέσεις Αθήνας Ουάσινγκτον, επισημαίνουμε πως η διμερής συνεργασία είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, πάντα ισχυρή και όπως έχει τονίσει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, παρατηρούμε μία φραστική αλλαγή στις αμερικανικές ανακοινώσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο, με την αμερικανική διπλωματία να αντιλαμβάνεται πλέον τον «ύπουλο» ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι ΗΠΑ έχουν επιτέλους καταλάβει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θέτει σε κίνδυνο και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ