Ποιοι έσπασαν τα μηχανάκια της τηλεθέασης και σε ποιους γύρισε το κοινό την πλάτη του


Ποιοι ήταν οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι της τηλεοπτικής σεζόν 2019-2020;
Ποιοι έκοψαν πρώτοι το… νήμα της θεαματικότητας και στέφθηκαν «βασιλιάδες» στην καρδιά του τηλεοπτικού κοινού; Ποιοι κατάφεραν να φέρουν τα περισσότερα διαφημιστικά στα κανάλια στα οποία εργάζονται;

Η σεζόν έφτασε στο τέλος της, με τις περισσότερες εκπομπές να ρίχνουν αυλαία την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας τη σκυτάλη τους σε καινούργιες παραγωγές.

Η προβολή

Νέα προγράμματα, που προσπαθούν να αποσβέσουν μέσα στους θερινούς μήνες τη μεγάλη χασούρα που υπέστησαν τα κανάλια λόγω της επέλασης του κορονοϊού και στη χώρα μας, μιας πανδημίας που σταμάτησε απότομα για μεγάλο χρονικό διάστημα την προβολή των shows, σίριαλ και άλλων εκπομπών, κάνοντας και τους τηλεθεατές να χάσουν τις συνήθειές τους.

Νικητές

«Χρυσή» οκτάδα με Μενεγάκη, Σκορδά, Παπαδάκη, Μουτσινά, Αρναούτογλου, Παπαγεωργίου, Καινούργιου, Πολυχρονίδη

Πρωταγωνίστρια στη ζώνη της -για έβδομη συνεχή χρονιά- αναδείχτηκε η Φαίη Σκορδά! Η όμορφη παρουσιάστρια θεωρείται αναμφισβήτητα από τους νικητές της σεζόν, καθώς, με βασικό της εφόδιο τη θετική ενέργεια στο «Πρωινό» του ΑΝΤ1, κατάφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να κρατήσει την πρωτιά στο δυναμικό κοινό το διάστημα από 16/09/2019 έως 01/07/2020, σημειώνοντας μέσο όρο πάνω από 16,1%. Στο γενικό σύνολο η τηλεθέασή της έφτασε στο 13%. Στα καθημερινό, τρίωρο ραντεβού της η Φαίη συνάντησε λαμπερά πρόσωπα και έκανε τη διαφορά στις συνεντεύξεις μαζί τους, αποκαλύπτοντας μια άλλη διάστασή της, πιο δημοσιογραφική.

Στην κορυφή της τηλεθέασης παρέμεινε και ο Γιώργος Παπαδάκης, με το «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1, να τερματίζει πρώτο. Το τηλεοπτικό κοινό εμπιστεύτηκε ακόμη μία φορά τον μάχιμο δημοσιογράφο και η εκπομπή του ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πρώτη στο δυναμικό κοινό 18-54, με μέσο όρο 19,8%. Σύμφωνα με τη εφημερίδα «Espresso» και την Μαρία Ανδρέου, με ισχυρή παρουσία σε όλα τα γεγονότα της ειδησεογραφίας ο αγαπημένος δημοσιογράφος και παρουσιαστής ανέδειξε όλα όσα απασχόλησαν τους πολίτες, όπως κάνει εδώ και 29 χρόνια.

Ο ισχυρότερος παίκτης

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου ήταν επίσης πάλι ο ισχυρότερος παίκτης της late prime time ζώνης, αφού υπήρξε η πρώτη επιλογή των τηλεθεατών. Ο «Αρνι» καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν έπεσε κάτω από το 25% στο δυναμικό κοινό και στο γενικό σύνολο τηλεθεατών, ενώ το πιο πιστό του κοινό ήταν οι γυναίκες, κατηγορία που σημείωσε μερίδιο τηλεθέασης ακόμα και 38%, αποδεικνύοντας περίτρανα την τηλεοπτική του αξία. Φυσικά, η μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν οι «Αγριες μέλισσες» έδωσε ώθηση στην εκπομπή του, αλλά θα ήταν άδικο να ισχυριστεί κανείς ότι το δυνατό lead in του Γρηγόρη τον κράτησε πρώτο σε μια πολύωρη εκπομπή. Γιατί και άλλοι παίρνουν δυνατό lead in και πάνε τη θεαματικότητα στα Τάρταρα.

Σίγουρα η Ηλιάνα Παπαγεωργίου, με την επιτυχημένη πορεία της στο «Greece’s Next Top Model», είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα τηλεοπτικά πρόσωπα της χρονιάς. Το δίμετρο μοντέλο είδε τη σεζόν που μας πέρασε τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν, αφού μετά την αποχώρησή της από το Star αρκετά ιδιωτικά κανάλια θέλησαν να την εντάξουν στο δυναμικό τους. Την κέρδισε τελικά ο Alpha και έτσι τη νέα χρονιά η Ηλιάνα θα κληθεί να αποδείξει την αξία της σε θεαματικότητα, αλλά και ότι άξιζε τελικά τα λεφτά του συμβολαίου της (ακούγεται πως έχει πολλά μηδενικά) σε μια άκρως ανταγωνιστική ζώνη, τη μεσημεριανή.

Επιβράβευση

Η καλλίγραμμη Κατερίνα Καινούργιου, η οποία αποτελεί fashion and style icon για πολλές γυναίκες, είναι κι αυτή από τις μεγάλες νικήτριες της σεζόν. Σε ένα κανάλι με μέσο όρο που σπάνια ξεπερνά το 7%, η εκπομπή του Open «Ευτυχείτε!» κατάφερε να «χτυπάει» στα ίσα τον ανταγωνισμό, με 12% στο γενικό σύνολο και 11,9% στο δυναμικό κοινό, τερματίζοντας μάλιστα ουκ ολίγες φορές ακόμη και στην πρώτη θέση. Η Κατερίνα Καινούργιου έχει βρει πλέον τα «πατήματά» της στη μικρή οθόνη και επιβραβεύεται γι’ αυτό.

Ο Νίκος Μουτσινάς «σπάει» τα ρεκόρ στη θεαματικότητα. Ο παρουσιαστής με τις προκλήσεις-προσκλήσεις του, τα χιουμοριστικά βίντεο με τον ιδιαίτερο σχολιασμό του και, βέβαια, τους λαμπερούς καλεσμένους του κατάφερε να λέει «Καλό μεσημεράκι», στον Σκάι, σε πολλούς τηλεθεατές. Οι υψηλές «πτήσεις» του στους πίνακες της Nielsen παγιώθηκαν, με τηλεθέαση που ξεπερνά στο δυναμικό κοινό το 18,5%.

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης, από την πλευρά του, έχει αποδείξει την αξία του στο Star με τον «Τροχό της τύχης». Το τηλεπαιχνίδι βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές των τηλεθεατών, αφού φτάνει σε τηλεθέαση έως το 19,5%. Η φετινή σεζόν ωστόσο βρήκε τον παρουσιαστή με διπλό ρόλο, αφού ανέλαβε και το παιχνίδι περιπέτειας «Globbetrotters», ίσως το πιο ενδιαφέρον ταξιδιωτικό νέο format, ενώ έβγαλε και μια νέα τηλεστάρ, την Αντελίνα Βαρθακούρη, η οποία έκανε… θραύση με τη συμμετοχή της.

Η Ελένη Μενεγάκη έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια εγκατάλειψε την ελληνική τηλεόραση, γεγονός που την καθιστά «βασίλισσα» και στις επιλογές της. Η Ελένη έφυγε και αυτομάτως η τηλεόραση σαν να έπεσε… κατηγορία, διότι η λαμπερή παρουσιάστρια ήταν brand name. Ο μέσος όρος στην τελευταία της εκπομπή ήταν 25,2% στο δυναμικό κοινό 18-54, το οποίο την ανέδειξε αλλά και της έδωσε την τεράστια εμπορική της δύναμη.

Οι χαμένοι

Ο… αυνάνας που στοίχισε στον Λιάγκα και τα νούμερα που… έκαψαν Σεργουλόπουλο, Αντελίνα

Το «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» μπορεί να κατέγραφε νούμερα τηλεθέασης της τάξεως του 12% στο γενικό σύνολο και του 9% στο δυναμικό κοινό, ωστόσο ένα και μόνο περιστατικό στάθηκε αρκετό για να βάλει «ταφόπλακα» στη εκπομπή που σηματοδότησε το comeback του παρουσιαστή στη μικρή οθόνη, μέσω του Σκάι.

Αναφερόμαστε φυσικά στον ατυχή σχολιασμό του ίδιου και του πάνελ του για το περιστατικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τον φοιτητή, ο οποίος εκσπερμάτωσε πάνω στην πλάτη συμφοιτήτριάς του. Σχολιασμός που οδήγησε σε βαριά «καμπάνα» από το ΕΣΡ. Ετσι, ο Γιώργος Λιάγκας φαίνεται ότι μένει εκτός τηλεόρασης τουλάχιστον για το α’ μισό της επόμενης σεζόν.

Στη λίστα με τους χαμένους συμπεριλαμβάνεται και ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος επέστρεψε στους δέκτες μας με το καθημερινό τηλεπαιχνίδι «Divided», στον Alpha, αλλά δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. Μάλιστα, o παρουσιαστής συζητούσε με τον Alpha για την παρουσίαση και ενός late night talk show, αλλά με το κόψιμο του τηλεπαιχνιδιού «πάγωσαν» και οι όποιες συζητήσεις.

Χαμένη βγήκε τελικά και η Αντελίνα Βαρθακούρη, η οποία χτυπά το κουδούνι, αλλά δεν… ανοίγουν και πολλοί τηλεθεατές. Στο 6% στο σύνολο και 5% στο δυναμικό κοινό παγιώθηκε η τηλεθέαση του τηλεπαιχνιδιού του Alpha «Αντελίνα, χτύπα το κουδούνι!» και τα στελέχη του σταθμού έχουν πλέον… βαρύ πονοκέφαλο. Ακόμη, τα σχόλια για την εκπομπή δεν είναι θετικά, καθώς μια μεγάλη μερίδα του κοινού τη θεωρεί «παλιακό» είδος.

«Χαρούμενη» τηλεόραση μεν, χωρίς καμία πρωτοτυπία δε. Οι ιθύνοντες του καναλιού, που «καπάρωσαν» την Αντελίνα, με συμβόλαιο συνεργασίας δύο χρόνων, μετά το τέλος του reality «The Globetrotters», στο Star, ψάχνουν τώρα να βρουν λύσεις για τη νέα τηλεοπτική σεζόν, μια και ο ανταγωνισμός θα είναι τότε πολύ μεγάλος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ