Πρίγκιπας Κάρολος: «Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου»


«Η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου», αναφέρει ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, εξαίροντας τον ελληνικό λαό «για την αντοχή του η οποία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία».

Ο 71χρονος πρίγκιπας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων με δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι συμβάλλει στην ανοικοδόμηση των πληγεισών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2018 περιοχών της Αττικής, υποστηρίζοντας ένα επιστημονικό πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα.

Ολόκληρο το μήνυμά του στα «ΝΕΑ»:

«Εν μέσω αυτής της ανησυχητικής παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, επιθυμώ να στείλω τις ειλικρινείς ευχές μου στον ελληνικό λαό. Φαίνεται σαν να μην πέρασε πολύς καιρός από τότε που η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν κοντά σας για μια επίσκεψη στη χώρα σας που θυμόμαστε συχνά και που μας χάρισε πολλές χαρούμενες αναμνήσεις. Η φημισμένη ελληνική φιλοξενία ήταν ολοφάνερη καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, από τους περιπάτους μας στους δρόμους της Αθήνας έως τις χορευτικές μας προσπάθειες στις Αρχάνες της Κρήτης!

Οι προσωπικοί μου δεσμοί με την Ελλάδα έχουν για εμένα ιδιαίτερη σημασία, εφόσον είναι η πατρίδα του παππού μου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα πριν από περίπου πενήντα χρόνια και πόσο με εντυπωσίασε. Για εμένα αυτή η πρώτη επίσκεψη καθώς και όλες οι μετέπειτα που είχα την τύχη να πραγματοποιήσω ζωντάνεψαν τις συναρπαστικές διηγήσεις για την ομορφιά της χώρας και τον χαρακτήρα των Ελλήνων που είχα ακούσει μεγαλώνοντας.

Εφόσον λοιπόν η Ελλάδα είναι μέρος της ταυτότητάς μου, ήταν ιδιαίτερη η χαρά μου όταν ανακοίνωσα την εκκίνηση του Prince’s Trust International (PTI) στην Αθήνα το 2018. Ίδρυσα το PTI πριν από 44 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία με τη βοήθεια της σύνταξής μου από το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό όταν αποχώρησα από την Υπηρεσία. Έκτοτε, το ίδρυμα έχει βοηθήσει πάνω από 950.000 νέους στη Μεγάλη Βρετανία να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, καθώς και 10.000 νέους στο εξωτερικό.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η δράση του Prince’s Trust International (PTI) στην Ελλάδα, το προσωπικό συνεργάστηκε στενά με το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, με ομάδες νέων, στρατηγικούς εταίρους και εργοδότες για να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα στην εύρεση εργασίας.

Μέχρι στιγμής το PTI έχει βοηθήσει εκατοντάδες νέους στην Αθήνα και την Κρήτη στην εύρεση εργασίας ή για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση μέσω των επιτυχημένων προγραμμάτων Get Into και Enterprise. Το ίδρυμά μου σκοπεύει να βοηθήσει 4.000 νέους στην Ελλάδα έως το 2023 να βρουν εργασία, βελτιώνοντας, εκ παραλλήλου, τις δεξιότητές τους και αυξάνοντας τις ευκαιρίες τους.

Καθώς ο κόσμος ενώθηκε για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την κρίση του COVID-19, το διεθνές ίδρυμά μου και οι συνεργάτες μας επέσπευσαν τα ψηφιακά μας προγράμματα. Οι νέοι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη θέση και έρχονται αντιμέτωποι με τις άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες που δημιουργεί αυτή η κρίση. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να δράσουμε τάχιστα για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο η κρίση και οι επιπτώσεις της να καθορίσουν το μέλλον και τις προσδοκίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Έχουμε την τύχη οι συνεργάτες μας στην Ελλάδα να έχουν ήδη σημαντική διαδικτυακή παρουσία και ικανότητες. Κάθε συνεργάτης μας ανταποκρίθηκε άμεσα και με καινοτόμους τρόπους στην παρούσα κρίση και προχώρησε στην αλλαγή των εργασιακών συνθηκών για να συνεχιστεί η στήριξη των νέων στην Ελλάδα.

Οι συνεργάτες του προγράμματος Enterprise στην Αθήνα, με την ονομασία Corallia, εφαρμόζουν διαδικτυακά τη σειρά μαθημάτων business startup. Πολλοί νέοι ολοκλήρωσαν τη σειρά μαθημάτων ακόμη και από περιοχές της υπαίθρου. Το PTI με μεγάλη ικανοποίηση στήριξε τις αρχικά επτά επιχειρήσεις στις αρχές του έτους βοηθώντας τα πρώτα βήματα νέων επιχειρηματιών που ξεκίνησαν ψάχνοντας για εργασία και κατέληξαν να δημιουργήσουν τη δική τους. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ορόσημο διότι αυτές είναι οι πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν μέσω του προγράμματος Explore Enterprise εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το PTI επίσης κατόρθωσε να βοηθήσει νέους στην Ελλάδα να βρουν εργασία κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο φιλανθρωπικός μας διανομέας Knowl συνεργάστηκε με μεγάλο σουπερμάρκετ για να βρεθούν και να εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι υποψήφιοι, οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν σε καταστήματα μέσω του προγράμματος του PTI Ready 2 Work. Το αποτέλεσμα ήταν να προσληφθούν 83 άτομα.

Γνωρίζω, βεβαίως, ότι η κρίση του COVID-19 δεν είναι η μόνη δυσκολία που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, η σύζυγός μου και εγώ αισθανθήκαμε βαθιά θλίψη όταν πληροφορηθήκαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική λίγο μετά την επίσκεψή μας το 2018. Η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα λυπηρά επακόλουθα των πυρκαγιών έκαναν επιτακτική την ανάγκη να προσφέρω κάποια βοήθεια, όσο μικρή και αν ήταν, ούτως ώστε η περιοχή να κάνει τα πρώτα βήματα προς την ανοικοδόμηση.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Prince of Wales Charitable Fund βοήθησε οικονομικά μια ομάδα πανεπιστημίων και ειδικών, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα φιλόδοξο ευρείας κλίμακας σχέδιο για το Μάτι, το οποίο ελπίζουν να παρουσιάσουν στην τοπική κοινότητα αργότερα φέτος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συλλογή σχεδίων που αποδεικνύει πως η ανοικοδόμηση, τώρα και στο μέλλον, μπορεί να δημιουργήσει έναν τόπο που θα είναι ανθεκτικός, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύει τις διάφορες αξίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής και τον αστικό χαρακτήρα της. Η μελέτη για το Μάτι εστιάζει ιδιαιτέρως στην αντοχή στη φωτιά, στην ακτογραμμή, στους δημόσιους χώρους και χώρους πρασίνου και στη συλλογή βρόχινων υδάτων μέσω ενός βιώσιμου αποχετευτικού συστήματος. Της εργασίας αυτής ηγείται μια ομάδα από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Notre Dame (ΗΠΑ), υπό την επίβλεψη του πρύτανη της σχολής Μιχαήλ Λυκούδη, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και φυσικά με τη σημαντική παρουσία και συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

Το Διεθνές Δίκτυο για την Παραδοσιακή Δόμηση, την Αρχιτεκτονική και τον Αστικό Σχεδιασμό (INTBAU) είναι η φιλανθρωπική μου οργάνωση που, ως παγκόσμιο δίκτυο, σκοπεύει να δημιουργήσει καλύτερους τόπους διαβίωσης και προτίθεται να βοηθήσει δημιουργώντας έναν καινούργιο τομέα δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Αυτός ο τομέας θα γίνει σημείο συνάντησης αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, σχεδιαστών και όλων όσοι ενδιαφέρονται για τον αστικό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική, κρατώντας τις ισορροπίες με τη φύση.

Εν τέλει η Ελλάδα είναι εκείνη που έδωσε στον κόσμο μερικά από τα βασικά θεμέλια της κλασικής αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστή ανά τον κόσμο για την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική της, από τα πέτρινα σπίτια της Ηπείρου έως τα κάτασπρα ασβεστωμένα οικήματα των Κυκλάδων. Από τα ελληνικά, άλλωστε, προέρχεται η λέξη “Architecture” που χρησιμοποιούμε έως σήμερα στα αγγλικά!

Η αντοχή της Ελλάδας και των Ελλήνων έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν και πιστεύω ότι η χώρα για άλλη μία φορά θα τα καταφέρει και θα αναδυθεί από τις δυσκολίες με περισσότερη ζωντάνια και αισιοδοξία. Όταν θα έρθει αυτή η στιγμή και ο κόσμος θα έχει ξεπεράσει τις παρούσες δυσκολίες και προκλήσεις, η σύζυγός μου και εγώ ελπίζουμε να επισκεφτούμε πάλι την Ελλάδα και να σας συναντήσουμε όλους ξανά. Καλή αντάμωση!».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ