Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Όλα όσα είπαν οι δύο ηγέτες

Για την Αγία Σοφία και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Ρωσία η απόφαση της μετατροπής της σε τζαμί συνομίλησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass επικαλούμενο το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, που έγινε με τουρκική πρωτοβουλία, ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησαν για την κατάσταση γύρω από την αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστρεψε την προσοχή του Ταγίπ Ερντογάν στη σημασία της δημόσιας κατακραυγής που πυροδότησε η απόφαση στη Ρωσία για την αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε σχετικές εξηγήσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μουσείο του παγκόσμιου πολιτισμού για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων και ότι η ασφάλεια των χριστιανικών συμβόλων θα εγγυηθεί», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειές τους ώστε να λήξει η ένοπλη αντιπαράθεση στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουν στη διαπραγματευτική οδό.

Τέλος, Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για την επανεκκίνηση των τουριστικών ανταλλαγών καθώς βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση λόγω κορονοϊού.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ