«Φρένο» στην Golden Visa – Χορηγούνται μόλις 53 σε μηναία βάση


Τέτοια εποχή πέρυσι, η Ελλάδα εξέδιδε σε μηναία βάση 280 περίπου Χρυσές Βίζες (Golden Visa). Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει πέσει σε μόλις 53, γεγονός που οφείλεται στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και ειδικά στην αδυναμία Κινέζων επενδυτών να μετακινηθούν εύκολα προς την Ελλάδα.

Στο τέλος του 2019 ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που είχαν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος Golden Visa ανερχόταν σε 7.449. Σήμερα, επτά μήνες μετά οι εν λόγω άδειες διαμονής ανέρχονται σε 7.825, ήτοι έχουν αυξηθεί κατά μόλις κατά 376. Αυτό συνεπάγεται μείωση εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την ελληνική οικονομία (σ.σ. όσοι αποκτούν την Golden Visa επενδύουν σε ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ).

Από τα δεδομένα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (με βάση τα στοιχεία στις 6 Ιουλίου 2020) προκύπτει πως η πλειονότητα, 2 στις 3 άδειες που έχουν δοθεί έως σήμερα αφορούν σε Κινέζους επενδυτές και συγκεκριμένα οι 5.770. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Τούρκοι επενδυτές με συνολικά 527 άδειες, οι Ρώσοι με 363 και έπονται εθνικότητες από το Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν με 179, 151 και 121 αντίστοιχα. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της δεκάδας έχουν κάτω από 100 άδειες.

Να σημειωθεί πως η πτώση στις χορηγήσεις Golden Visa ήλθε παρά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προ οκταμήνου και με τις οποίες νομιμοποίησε ακόμη και την απόκτηση Χρυσής Βίζας από συναλλαγές που γίνονται με POS.

Με το άρθρο 226 του νόμου 4635/2019 επήλθε – αναδρομικά- αλλαγή στους αποδεκτούς τρόπους πληρωμής του τιμήματος για τη μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή μέσω απόκτησης ακινήτου (Golden Visa). Με τη νέα ρύθμιση προβλέφθηκε πως στον όρο «μεταφορά πίστωσης» κατά τον ορισμό 24 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018, συμπεριλαμβάνονται και οι καταβολές ποσών, που έλαβαν χώρα με την εισροή κεφαλαίων στη χώρα μέσω ελληνικού POS, με χρέωση (πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας) του πληρωτή.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ