Κορονοϊός: Γιατί απαγορεύτηκαν τα πανηγύρια – Τα στοιχεία που έφεραν το τέλος τους

Κορονοϊός: Η εφαρμογή νέων μέτρων ήταν αναπόφευκτη.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και εγχώρια κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, «έδειχνε» ότι θα έρθει η ώρα της λήψης νέων, αυστηρότερων μέτρων.

Όπερ και εγένετο χθες, με την απαγόρευση στη διοργάνωση πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου αλλά και στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα. Παράλληλα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Κι ενώ χθες, ανακοινώθηκαν 24 νέα κρούσματα, αριθμός που δεν είναι από τους υψηλότερους ημερήσιους αυτού του μήνα, η εικόνα από τα νοσοκομεία είναι αυτή που προκαλεί ανησυχία.

Συγκεκριμένα, από τις 30 Ιουνίου όταν και οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό σε νοσοκομεία της χώρας ήταν 41, ο αριθμός αυτός τους 83 μέσα σε 13 ημέρες, δηλαδή διπλασιάστηκε.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς, από ενέα που ήταν στα τέλη Ιουνίου, έφτασαν σήμερα τους 14.

Στα 3.826 τα κρούσματα

Χθες, Δευτέρα (13/07) ανακοινώθηκαν 24 νέα κρούσματα του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Πιο συγκεκριμένα:

 • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
 • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
 • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.826, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1.007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στο σύνολό τους 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Οι 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 382.452 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.993 (1.6%) ήταν θετικά στον κορoνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41.550 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 85 (0.2%) είναι θετικά στον κορoνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (12/07) είχε σημάνει συναγερμός στην Χαλκιδική, καθώς κρούσμα κορονοϊού σε ανήλικη εντοπίστηκε σε παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή.

Παράλληλα αυξημένος ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

 • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • τρία (3) κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 • έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
 • πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
 • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
 • έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
 • ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ