Ζέρβας: Η Αγιά Σοφιά ως σύμβολο είναι απόρθητη – Ευθεία επίθεση Ερντογάν

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, δεν είναι απλός μια συμβολική ενέργεια αλλά ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο ο οποίος οφείλει να αντιδράσει και να μη μήνει στις δηλώσεις.

Κάλεσμα να καταψηφίσουν την απόφαση της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί απεύθυνε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Όπως είπε μεταξύ άλλων στην αρχική του τοποθέτηση στην οποία χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας «πρωτοφανή», «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή χιλιάδων άλλων πολιτών του κόσμου, ωστέ αυτό το μνημείο οικουμενικής αξίας, αναπόσπαστο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, να διατηρήσει την μουσειακή του υπόσταση, που επί δεκαετίες το καθιστά ανοιχτό και επισκέψιμο για πολίτες από κάθε γωνιά της γης, για όλους εκείνους που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά, τα αποτελέσματα της ανθρώπινης διάνυας, την αρχιτεκτονική δεξιότητα και το πολιτιστικό αποτύπωμα ενός σπουδαίου πολιτισμού που εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε για περισσότερα από 1000 χρόνια με μοναδικά επιτεύγματα σε όλα τα πεδία».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως δεν θεωρεί τον τουρκικό λαό «εχθρό» και πως η απόφαση βρίσκει αντίθετο όλο τον πολιτισμένο κόσμο τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της γείτονα χώρα ενώ αναφέρθηκε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας. «Ως σύμβολο είναι απόρθητη, δε μπορεί κανείς να τη μικρύνει, να τη περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσο δε μάλλον, να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή πολιτικούς λόγους» συμπλήρωσε.

«Για όσους αναρωτιούνται ‘γιατί τόση ευαισθησία’ απαντώ πως η δική μας πόλη, της Θεσσαλονίκης, έχει άρρηκτους δεσμού με τη Κωνσταντινούπολη, Αμφότερες, συνδέονται στη διαδρομή της ιστορίας και οι δύο πόλης παραμένουν μέχρι σήμερα, οι βασικοί κληρονόμοι του Βυζαντινού πολιτισμικού και πνευματικού πλούτου» επισήμανε, μεταξύ άλλων.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να λάβουν μέτρα, εδώ και τώρα. Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, δεν είναι απλός μια συμβολική ενέργεια αλλά ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο ο οποίος οφείλει να αντιδράσει και να μη μήνει στις δηλώσεις. Να λάβει μέτρα και να απομωνώσει όσους καλλιεργούν το μίσος, τρέφονται από το φανατισμό και τις συγκρούσεις» τόνισε προσθέτοντας πως «αποφάσισεις σαν και αυτή ανοίγουν τον ασκό του αιόλου» που καταδυκνείουν σε όλη τη παγκόσμια κοινή γνώμη ποιος διακατέχεται από αισθήματα κατώτα των περιστάσεων. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αμφισβιτουμε παραδοχές και κανόνες του πολιτισμένου κόσμου, άλλωστε εμείς, στην ιστορική πορεία του χρόνου, κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθηνση, του σεβασμού, της ανηξηθρησκίας, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

Με πληροφορίες από: grtimes.gr

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here