Κορονοϊός – Λαζανάς: «Αν συνεχίσουμε έτσι θα επιστρέψουμε στον Μάρτιο»


Κορονοϊός: Για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν ήταν ανησυχητικός – Για τι προειδοποιούν οι ειδικοί

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθούν τα μέτρα και να επιστρέψει η Ελλάδα στις απαγορεύσεις, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (15/07) στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λαζανάς επεσήμανε ότι «αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, μπαίνουμε σε μια περίοδο, όπως ήταν τον Μάρτιο».

Πρόσθεσε δε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα υπήρχε σύσταση ή αυστηρή σύσταση, σημειώνοντας ότι για τον Έλληνα δε σημαίνει τίποτα. «Υποχρέωση σημαίνει ότι αν σε βρει χωρίς μάσκα μπορεί να έχεις και πρόστιμο. Μάσκες από τους επισκέπτες, μάσκες από τους πωλητές. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς πηγαίνεις σε έναν φούρνο και ψωνίζεις και δεν φορούν μάσκες οι πωλητές», ανέφερε ο κ. Λαζανάς. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και στις επιχειρήσεις, στους χώρους εργασίας, θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκα.

Για μια ακόμα φορά τόνισε ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αλλά είναι μια κατάσταση με πολλές παραμέτρους, κυρίως οι τουρίστες που έρχονται στη χώρα. «Τα πράγματα αυστηροποιούνται σιγά σιγά. Βλέπετε ότι έχουν κλείσει οι άλλες πύλες εισόδου στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει μείνει μόνο ο Προμαχώνας και πλέον ζητούνται πιστοποιητικά από αυτούς που έρχονται από αυτές τις χώρες», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος. Σχετικά με την αξιοπιστία και την αυθεντικότητα των πιστοποιητικών, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια επιτροπή, η οποία έβγαλε τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα εργαστήρια του εξωτερικού. «Αλλά όταν είναι ουρές τα αυτοκίνητα μπορεί να γίνει έλεγχος σε όλα τα πιστοποιητικά; Απλώς υπάρχει η απειλή ότι θα γίνεται, που όντως γίνεται, δειγματοληπτικός έλεγχος και αν σε πιάσει θα έχεις τις ανάλογες συνέπειες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λαζανάς, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα από το ελληνικό κράτος για τον περιορισμό των μετακινήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Το άλλο θέμα που υπάρχει με τα βόρεια σύνορα είναι οι μετακινήσεις Ελλήνων. Πρέπει να σταματήσουμε να πηγαίνουμε στα Σκόπια, στη Βουλγαρία για να ψωνίσουμε πιο φθηνά. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Πρέπει να πάρει κάποια μέτρα το ελληνικό κράτος και να απαγορεύσει ή να περιορίσει αυτές τις μετακινήσεις», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης που έχουν έρθει στη χώρα, ο κ. Λαζανάς επισήμανε ότι κι εκεί πρέπει να γίνονται έλεγχοι. «Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί που τώρα έχουν άδεια εργασίας και πηγαίνουν στην Αλβανία. Αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος εξέφρασε την ανησυχία του για τα καθημερινά εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται τονίζοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται τεστ και στον ελληνικό πληθυσμό για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη μετάδοση του ιού.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Τα νέα (στις 14/07) εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 58, εκ των οποίων τα 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

  • Εικοσιοκτώ (28) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
  • οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μυτιλήνης,
  • δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.883, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Συνολικά, 1.042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους, 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 386.307 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.041
(1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 42.002 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 88 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ