Nordic Monitor: «Στημένο» από τον Ερντογάν το πραξικόπημα – Ποιο ήταν το πρόσωπο-κλειδί


Αναφορά για στημένο πραξικόπημα το 2016 κάνει ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, σε άρθρο του στο Nordic Monitor.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Ο κατάσκοπος που διευθύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη βοήθησε να ενορχηστρώσει μια απόπειρα ψεύτικου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 για να στηρίξει το καταδικασμένο καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημιουργήσει την αντιπολίτευση για μαζικές διώξεις».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος στην συνέχεια αναφέρει στο δημοσίευμα πως: «Ο Σαντίν Ουστούν, υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), έπαιξε βασικό ρόλο στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του Προέδρου Ερντογάν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο συγκεκριμένος άνθρωπος: «Βοήθησε να σχεδιάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με το πραξικόπημα, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε ότι ο εχθρός του Ερντογάν, το ανυποψίαστο κίνημα του Γκιουλέν, ήταν συνωμότης πραξικοπήματος».

Το λάθος που τον πρόδωσε

Στο συγκεκριμένο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται επίσης και στο πώς αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Σαντίν Ουστούν. «Ο ρόλος του Ουστούν στην ψεύτικη στρατιωτική προσπάθεια να εκδιώξει τον Ερντογάν, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν μυστικός, εκτέθηκε όταν υπέπεσε σε ένα μεγάλο λάθος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Ουστούν φέρεται να κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Ακιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί που έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε ο στρατηγός εκείνη την χρονική περίοδο βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του που απέχει περίπου 5χλμ από την αεροπορική βάση και έπαιζε με τα εγγόνια του.

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος στις 23:17’ στις 15 Ιουλίου. Στην επικοινωνία αυτή τον ενημέρωσε ότι το πραξικόπημα βρισκόταν εν εξελίξει και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο ηγέτης του.

Είκοσι περίπου λεπτά μετά από την συγκεκριμένη κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν ο στρατηγός βρέθηκε μπροστά στον τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ, ο ίδιος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα και του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου αυτοί να παραδοθούν.

Στην Αυστραλία ο Ουστούν για να αποφύγει την εξέταση

Λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καθεστώς Ερντογάν έστειλε τον Σαντίν Ουστούν στην Αυστραλία με διπλωματική ιδιότητα για να αποφύγει την εξέταση που ακολούθησε από τους δικηγόρους εκατοντάδων εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι οποίο του ζητούσαν να εμφανιστεί ως μάρτυρας.

Ο Ουστούν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και την εμπλοκή του σε περισσότερες από 60 υποθέσεις δεν κατέθεσε ποτέ. Μάλιστα, δεν κλήθηκε να καταθέσεις ούτε ενώπιων της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ