Χαρίτσης: Στην Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση να μην κρυφτεί πίσω από το ΕΛΚ

«Ιστορικών διαστάσεων», καθώς οι χώρες του Νότου και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή κρίση, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη «Δέλτα Τηλεόραση Θράκης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, να μη δεχθεί δυσμενείς συμβιβασμούς για την Ελλάδα και να μην κρυφτεί πίσω από τους “σκληρούς” των συντηρητικών κυβερνήσεων, τους “ομόσταυλούς” της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

Όπως είπε, «αν η Ευρώπη επιμείνει στις τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας, με τις οποίες πορεύθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν προχωρήσει σε στήριξη της ανάπτυξης, της απασχόλησης, του εισοδήματος των πολιτών, δύσκολα θα αντιμετωπίσει αλώβητη τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται». Σημείωσε ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ήρθαν για να μείνουν και αναμένονται ιδιαίτερα σκληρές για τη χώρα μας, «εξαιτίας και της ολιγωρίας της κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει την επερχόμενη ύφεση».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση στη Σύνοδο να θέσει μετ’ επιτάσεως και την ενεργοποίηση των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, τις οποίες πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, καθώς η ‘Αγκυρα έχει προβεί σε σειρά περιπτώσεων παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

«Τελευταία προκλητική ενέργεια η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», είπε. Επισήμανε σχετικά με την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας οφείλουν να είναι πάντα ανοικτοί και να ενημερώνει η κυβέρνηση για το τι συζητείται, δυστυχώς όμως η κυβέρνηση παρουσίαζε στρεβλή εικόνα για το τί συμβαίνει, την εικόνα μιας απομονωμένης Τουρκίας».

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Χαρίτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση «προχειρότητα και παλινωδίες κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας, κάτι που αναδεικνύουν και οι παραγωγικοί φορείς, ιδιαίτερα του τουρισμού». «Φαίνεται ότι προέκρινε πολιτικές σκοπιμότητες και λιγότερο βασίστηκε στις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, δημιουργώντας με τις αποφάσεις της σύγχυση στους πολίτες», δήλωσε. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής ζήτησε ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια και αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να μετατίθεται το ζήτημα εξολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών».

Σχετικά με τις εξελίξεις στην προανακριτική για τη Novartis έκανε λόγο για «το χρονικό μιας απόφασης προειλημμένης από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Είπε πως «είναι εξοργιστικό ότι, μετά το συμβιβασμό της ίδιας της Novartis και την επίσημη μετάφραση του ΥΠΕΞ, κάποιοι στην κυβέρνηση προσπαθούν ακόμη να πείσουν περί σκευωρίας», προσθέτοντας ότι «είναι κρίσιμο η Δικαιοσύνη να αποκαλύψει σε όλες του τις διαστάσεις το σκάνδαλο Novartis».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σε σχέση με την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά, την έξαρση και πάλι της πανδημίας» και πως με αυτά θα ασχοληθεί ΣΥΡΙΖΑ. «Όποιος προσπαθεί να σύρει στο βούρκο της σκανδαλολογίας την πολιτική ζωή της χώρας θα αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε.

Όσον αφορά στον θάνατο του 26χρονου στο Βόλο, ο κ. Χαρίτσης επέκρινε τον κ. Χρυσοχοΐδη «που έσπευσε να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας», λέγοντας ότι «είναι απολύτως απαράδεκτη η συμπεριφορά από τη μεριά του αρμόδιου υπουργού, δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου». Επιπλέον τον κατηγόρησε για προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, «ενώ ολόκληρο το πανελλήνιο είδε τον άγριο ξυλοδαρμό του ανθρώπου αυτού». «Πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ