Παιδικοί Σταθμοί – ΕΣΠΑ 2020: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Ξεκινούν αύριο, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις επιδοτούμενες θέσεις νηπίων και παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη και ανέρχεται σε 279 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος απαιτείται η υποβολή μόνο της αίτησης, ενώ όλα τα άλλα δικαιολογητικά θα αντλούνται ηλεκτρονικά από την ΕΕΤΑΑ μέσω ενός διασυνδεδεμένου πληροφοριακού συστήματος. Κάθε ενδιαφερόμενη/νος μπορεί να υποβάλει μια μόνο αίτηση, η οποία υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και απαρτίζεται από:

  • Ένα υποχρεωτικό σκέλος, όπου δηλώνονται τα απαιτούμενα για τη μοριοδότησή τους στοιχεία και
  • Ένα προαιρετικό σκέλος, όπου μπορεί να επιλεγεί συγκεκριμένη δομή.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μητέρες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα ή άνεργες προκειμένου να λάβουν επιδότηση για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Οι ωφελούμενες επιλέγουν θέση σε Δομή αντίστοιχη εκείνης για την οποία έλαβαν «αξία τοποθέτησης»(voucher).

Η δράση στοχεύει στην αύξηση και διατήρηση της απασχόλησης των ωφελούμενων γυναικών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, σε θέσεις εργασίας με ισότιμους όρους, ώστε μέσα από την ουσιαστική διευκόλυνσή τους, να ανταποκριθούν στους απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους, όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και της παιδικής προστασίας.

Δικαιούχοι
1. Ωφελούμενες της δράσης είναι:

  • Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία,
  • Άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών ή άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία.
  • Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση.

2. Οι ωφελούμενες της δράσης θα πρέπει να είναι:

  • εργαζόμενες (μισθωτές, αυτοαπασχολούμενες), ή
  • άνεργες, οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.

Τα έγγραφα, δυνάμει των οποίων βεβαιώνεται η εργασία ή η ανεργία, προσδιορίζονται στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες.

3. Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνται οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και υπάλληλοι, οι μόνιμοι και Αορίστου Χρόνου των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση μόνο για τις κατηγορίες των θέσεων β3 και δ.

4. Το σύνολο των ωφελούμενων που δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για τις κατηγορίες των θέσεων Β3 και Δ του άρθρου 5, εξαιρούνται των περιορισμών αναφορικά με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, την κατάσταση απασχόλησης ή/και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης.

5. Επίσης, εξαιρούνται των περιορισμών αναφορικά μόνο ως προς το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος , οι αιτούσες ΑμεΑ (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), που είναι μισθωτές πλήρους απασχόλησης Αορίστου Χρόνου, αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης ή Ορισμένου Χρόνου είτε οι εργαζόμενες με εργόσημο ή με άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, που αιτούνται για βρεφικούς, βρεφονηπιακούς ή και παιδικούς σταθμούς (Κατηγορία θέσης Α1,Α2, Β1, Β2) και ΚΔΑΠ.

Προϋποθέσεις

Οι ωφελούμενες της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι Ομογενείς ή είναι αλλοδαπές/αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
  • Να είναι εργαζόμενοι/νες (μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες) ή να είναι άνεργοι/ες
  • Να επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις παρακάτω κατηγορίες Δομών:
    α) Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς.
    β) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας
    γ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από 5 έως 12 ετών.
    δ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α.), για παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία.
  • Να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000 ευρώ και συγκεκριμένα:
    – τα 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο παιδιά,
    – τα 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τρία παιδιά,
    – τα 33.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά, και
    – τα 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω.

Στο συνολικό (οικογενειακό) εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και συνυπολογίζονται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων/μερών, καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Επιλέξιμες ενέργειες είναι:

α) η παροχή θέσεων φροντίδας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς αντίστοιχα,

β) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση και παιδιών με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών, σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας,

γ) η παροχή θέσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών από 5 έως 12 ετών και παιδιών με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ),

δ) η παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών με αναπηρία, εφήβων και ατόμων με νοητική υστέρηση ή/ και κινητική αναπηρία, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ).

Το voucher καλύπτει όλες τις υπηρεσίες που οι παραπάνω Δομές είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κατ’ ελάχιστο, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία τους.

Η δράση υλοποιείται μέσα από ετήσιο κύκλο πρόσκλησης που αντιστοιχεί σε ένα σχολικό έτος, μέγιστης διάρκειας 11 μηνών, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Ιουλίου του 2021, όση και η μέγιστη διάρκεια ισχύος της «αξίας τοποθέτησης» για τις ωφελούμενες που θα επιλεγούν.

Δομές – Φορείς

1. Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας, φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών ή/και ατόμων ΜΕΑ, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι μόνο:
– Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί
– Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας
– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ)
– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ)

Ο αριθμός των θέσεων που προσφέρουν οι Δομές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της δυναμικότητας για τις κατηγορίες δομών Α1, Α2, Β1, Β2, ενώ για τις κατηγορίες Γ και Δ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100%. Προς το σκοπό αυτό οι Δομές υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ.Στο πλαίσιο της δράσης οι δομές παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στους Δήμους, οι οποίοι τυχόν εξαιρεθούν από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.

2. Η παροχή υπηρεσιών από Μονάδες Φύλαξης Παιδιών και από κέντρα μελέτης, φροντιστήρια, κέντρα κατάρτισης, από αθλητικούς συλλόγους, σωματεία, δεν περιλαμβάνεται στο αντικείμενο αυτής της δράσης.

Ετήσια όρια δαπάνης

1. Τα ετήσια όρια δαπάνης, που θα καταβάλλονται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., ανά κατηγορία Δομής (Α, Β, Γ, Δ) και ανά κατηγορία θέσης αυτών (Α1, Α2, Β1, Β2, Β3, Γ, Δ), που θα καλυφθούν και για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, διαμορφώνονται ως εξής:

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ