Δ. Κούβελας, Καθηγητής ΑΠΘ: «Ακόμη και με διαδικασίες “fast track”, στην Ελλάδα θα έχουμε έτοιμο εμβόλιο σε… τρία χρόνια!» (video)

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να προμηθευτεί η Ελλάδα αρκετές ποσότητες από το εμβόλιο που θα εγκριθεί κατά του Covid-19, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού, έκανε χθες ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για τις εξελίξεις γύρω από τον αγώνα δρόμου που δίνεται για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο κ. Κούβελας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν διανύουμε απλώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά «μιλάμε για παλίρροια στην οποία είμαστε μέσα» και πρόσθεσε για το εμβόλιο: «Βγαίνουν διάφορες ανακοινώσεις, αλλά, ώσπου να υπάρξει αδειοδοτημένο προϊόν που θα βγει στην αγορά, είμαστε σε αναμονή».

Ο καθηγητής εξήγησε ποια είναι η διαδικασία τύπου «fast track» για επιταχυνόμενες διαδικασίες για δοκιμές που αφορούν το εμβόλιο και τόνισε ότι ακόμη κι αυτές οι γρήγορες διαδικασίες απαιτούν περίπου έναν χρόνο.

Έτοιμο μετά το 2022

«Για να βγει στην παραγωγή σε ικανοποιητικές ποσότητες το εμβόλιο πρέπει σε αρχική φάση να βγει σε περίπου 5.000.000-6.000.000 δόσεις. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα εξάμηνο έως ένας χρόνος, τουλάχιστον. Συνεπώς, το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μετά το 2022», διευκρίνισε.

«Για να φτάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα θέλουμε μια τριετία. Άμεση λύση συνεπώς δεν μπορεί να δοθεί και έως τότε πρέπει να δώσουμε σημασία στην αγωγή υγείας και την τήρηση των μέτρων υγιεινής – μάσκες, πλύσιμο χεριών», επισήμανε και πρόσθεσε αναφορικά για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού: «Από τη στιγμή που τα κρούσματα παγκοσμίως δεν έχουν σταματήσει, δεν μιλάμε για δεύτερο κύμα, αλλά για παλίρροια στην οποία είμαστε μέσα».

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ