Υπόθεση Novartis – Τουλουπάκη: Σήμερα η σκοπιμότητα επεβλήθη της νομιμότητας


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis – Ασκήθηκε δίωξη στην Ελένη Τουλουπάκη – Τι δήλωσε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς

Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με βάση την παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή ο οποίος διενέργησε την έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς λίγο μετά την ποινική δίωξη ποιτ ασκήθηκε σε βάρος της δήλωσε:

«Σήμερα παίχτηκε η τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος δράματος δίωξης την οποία θα προσβάλω άμεσα στο δικαστικό συμβούλιο ως απολύτως άκυρη ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα. Σήμερα η σκοπιμότητα επεβλήθη της νομιμότητας. Είναι μια μέρα θλίψης για τη δικαιοσύνη. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό. Πάρα τις αρχειοθετήσεις του ΑΠ ,τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, την απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών αλλά και το πλήρως εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Λ. Σοφουλάκη, που μας δικαίωσαν μέσα σε ένα τυφώνα παραπληροφόρησης ,η συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης του θεσμού που υπηρετώ φαίνεται να αποδίδει πρόσκαιρους καρπούς. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος Διγενής έδωσε τη μάχη της κόντρα στο ψέμα και στη λήθη με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού. Το δόγμα του σοκ στη δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους».

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε δίωξη εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη είναι:

Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί προκειμένου να χρεωθεί σε ανακριτή.

Παράλληλα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση με βάση τα περιγραφόμενα στο πόρισμα του δεύτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος σε σχέση με την Ελένη Τουλουπάκη ζητεί αρχειοθέτηση.

Η νέα εισαγγελική έρευνα που ξεκινάει θα αναζητήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες:

  • Του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή της Βουλής, για την άρνησή του να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.
  • Της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου για τις καταθέσεις της τόσο κατά τη διάρκεια της προκαταρτικής εξέτασης ενώπιον του Αρείου Πάγου όσο και ενώπιον της Βουλής για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου», καθώς και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης από την υπόθεση της Novartis.

Η έρευνα της Εισαγγελίας θα αφορά, επίσης, τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Novartis Νικο Μανιαδάκη και Κων. Φρουζή καθώς και τον μάρτυρα Ν. Μανία.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους δυο επίκουρους εισαγγελείς Χρ. Ντζούρα και Χρ. Μανώλη ο φάκελος τίθεται στο αρχείο καθώς και οι δυο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν οτι δεν προκυπτούν στοιχεία σε βάρος τους.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα των δύο ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με αφορμή τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή αλλά και τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων κατά της κυρίας Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, καθώς όπως υποστήριζαν αυτές στόχευαν στην εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι στην ποινική αξιολόγηση ενεργειών της φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ