Κορονοϊός: Καμπανάκι από την χαλαρότητα και την αύξηση κρουσμάτων – Επιστρέφει ο Χαρδαλιάς


Κορονοϊός: Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για τον κορονοϊό μπορεί να δείχνει πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς.

Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμη την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απόστασης και υγιεινής και τονίζουν πως η συνέχεια για το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό θα κριθεί κυρίως από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες κατά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, έγινε γνωστό πως επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση και κάθε Τρίτη η ενημέρωση για τον κορονοϊό η οποία θα αφορά σε επιχειρησιακά ζητήματα και θα γίνεται μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Και τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα ενισχύουν την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Ότι δηλαδή η επανεκκίνηση του τουρισμού από την 1η Ιουλίου συνοδεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο από αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει δραματικά τον δείκτη μετάδοσης Rt.

Πάνω από 92.000 οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια χερσαία σύνορα

Την αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά και τα περισσότερα τεστ που ζήτησε από το συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φαίνεται και από τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, έχουν αποδώσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από 1 έως 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 92.876 τεστ στα αεροδρόμια, 21.406 στον Προμαχώνα και 8.484 τεστ στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας. Συνολικά, έχουν γίνει 122.766 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος των τεστ που έγιναν από 1 έως 14 Ιουλίου είναι 8.769.

Από 15 μέχρι 16 Ιουλίου υπήρξε αύξηση των ελέγχων κατά 30%-40%. Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έχουν γίνει 13.491 τεστ, στον Προμαχώνα 2.054 τεστ και στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας 1.216 τεστ. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 14 πραγματοποιούνταν στα ελληνικά αεροδρόμια κατά μέσο όρο 6.000 έλεγχοι την ημέρα. Από τις 15 Ιουλίου ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και οι έλεγχοι κυμαίνονται στους 9.000-10.000 ημερησίως.

Κορονοϊός: Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 35, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3939 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες.

H γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

  • δεκατρία κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • δέκα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,
  • ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • ένα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (78.6% άνδρες).

Από το σύνολο των 3939 κρουσμάτων, 1069 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2035 (51.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των συνολικών κρουσμάτων, των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 398347 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6099 (1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 43568 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 90 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ