Δίχως τέλος οι προκλήσεις Ερντογάν: Προχωρούν οι εργασίες στην Αγία Σοφία


Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η τουρκική κυβέρνηση βάζει και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα της έκδοσης των «8».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, εντύπωση προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη. Μιλώντας στο MEGA για την βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασε στην Ελλάδα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά. Όταν αυτή αποκαταστάθηκε, είχε ήδη εμπλακεί η Δικαιοσύνη και η υπόθεση είχε μπει σε άλλο δρόμο.

Την ίδια στιγμή, στην Κωνσταντινούπολη οι προετοιμασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς. «Γι’ αυτούς που αγνοούν την οικειοποίηση των πέντε αιώνων και επιμένουν να αντιμετωπίζουν την Αγία Σοφία με βάση το καθεστώς που υπήρχε πριν από την άλωση, θα πρέπει να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα, στην περίπτωση που δεν πρόκειται για μια απλή απερισκεψία. Εξάλλου, δεν έχουμε ξεχάσει στις διαδηλώσεις στους δρόμους, τα συνθήματα που γράφονταν στους τοίχους, σύμφωνα με τα οποία η καταπίεση ξεκίνησε το 1453. Σίγουρα, γνωρίζουμε και εμείς και όλο το έθνος πολύ καλά το ποιοι έχουν γράψει αυτά τα συνθήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την θέση ότι η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, διαμηνύει ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος της, επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας». Επανέφερε, μάλιστα, και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων».

Η προκλητικότητα, όμως, της γείτονος δεν περιορίζεται εκεί, καθώς συνεχίζει τις πειρατικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 950/20 μετακίνησε το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», λίγο νοτιότερα απ’ ό,τι βρίσκεται, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για συνέχιση των ερευνών από τις 18 Ιουλίου έως και τις 18 Αυγούστου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τη νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέθεσε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκτεθούν στους εταίρους «οι ενέργειες και οι δράσεις της Τουρκίας, η οποία παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι «η ΕΕ θα είναι έτοιμη να δράσει όποτε είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ίδιας και των κρατών-μελών της με βάση το διεθνές δίκαιο». Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τονίζοντας ότι «αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία αντιβαίνει απολύτως το καθεστώς δικαίου που η Unesco έχει ως πρόβλεψη για τα μνημεία».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ