Αγιά Σοφιά: Τι θα γίνει στην πρώτη προσευχή – Όλες οι πληροφορίες


Λεπτομέρειες για τι διεξαχθεί στην Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου, κατά την πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στον ιστορικό χώρο μετά την απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι την πρώτη προσευχή θα τελέσει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπας, ενώ στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας θα βρίσκονται, πιθανόν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, περίπου 500 άτομα. Ωστόσο, στην πλατεία και προκειμένου να προσευχηθεί αναμένεται να συγκεντρωθεί πολύ περισσότερος κόσμος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή ο Αλί Ερμπας επιθεώρησε το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ανακοίνωσαν ότι «στο τζαμί Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία πέντε φορές ημερησίως από τις 24 Ιουλίου, δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς». Όπως είπε επίσης ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας θα επιλεγούν οι καλύτεροι δάσκαλοι και κυρίως αυτοί ου γνωρίζουν μουσική και μιλούν ξένες γλώσσες, κυρίως αραβικά και αγγλικά.

Όσον αφορά στο αν θα αλλάξει το όνομα του μνημείου μετά τη μετατροπή του σε τζαμί, ο Ερμπάς ήταν αρνητικός εξηγώντας ότι «από το 1453 και μετά αποκαλείτο Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η είσοδος στην Αγία Σοφία θα γίνεται χωρίς εισιτήριο.

Σχέδια και για τηλεοπτική μετάδοση της προσευχής

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κρατικό, θρησκευτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας εξετάζει την τηλεοπτική μετάδοση της προσευχής από την Αγία Σοφία κάθε Παρασκευή, που είναι η ιερή μέρα των Μουσουλμάνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες για την μετατροπή του ναού σε τζαμί ξεκίνησαν την Τετάρτη (15/07). Τα τεχνικά συνεργεία άρχισαν από τον θόλο στο εξωτερικό του μνημείου με τις διαδικασίες να προχωρούν ταχύτατα προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι τις 24 Ιουλίου οπότε έχει προγραμματιστεί και η πρώτη προσευχή.

Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης (15/07) υπάλληλοι του δήμου απομάκρυναν όλες τις πινακίδες του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Παρών στην «αποκαθήλωση» της ταμπέλας της Αγίας Σοφίας ήταν και ο διευθυντής της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, Ζαφέρ Ακτάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ήρθαμε εδώ για να επιθεωρήσουμε τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας στις 24 Ιουλίου θα μπορέσουν να προσευχηθούν άνετα και ειρηνικά».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ