Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις το Σεπτέμβριο


Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ειδικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις το Σεπτέμβριο αποφάσισαν ομόφωνα την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέχεια των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.

Η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με παρεμβάσεις των κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο.

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την παρέμβασή του, ανέφερε ότι «η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις». Τόνισε, δε, ότι ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστασιάδης, ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.

Ενδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ αποτελεί, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ