Προ των πυλών σχέδιο επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο

Δύο νέα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου για την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, που βγήκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση, όπως έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το πρώτο έργο αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, ο νέος αγωγός θα ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα έχει μήκος 130 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει Μετρητικό / Ρυθμιστικό σταθμό για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και βανοστάσια για την τροφοδοσία λοιπών καταναλώσεων στην περιοχή.

Το έργο συμπεριλαμβάνει, επίσης, σύνδεση με τους Μετρητικούς / Ρυθμιστικούς σταθμούς στο Ασπρος και στην Περδίκκα Εορδαίας (έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP μέχρι την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού).

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του αγωγού είναι η διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με μια περιοχή όπου σχεδιάζεται η παραγωγή υδρογόνου (έργο White Dragon), αποτελώντας την αρχή για την προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγμα με φυσικό αέριο). Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 110.000.000 ευρώ.

Στην Πελοπόννησο

Το δεύτερο έργο, σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφορά τη διασύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών με το ΕΣΦΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (όπως, για παράδειγμα, ο Πύργος και το Αγρίνιο).

Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, το έργο αποτελείται από έναν αγωγό υψηλής πίεσης 140 χιλιομέτρων, ο οποίος θα φτάνει ως τη Μεγαλόπολη. Θα περιλαμβάνει, επίσης, δύο Μετρητικούς / Ρυθμιστικούς Σταθμούς.

Ο ΔΕΣΦΑ θα συντονιστεί με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), η οποία θα αναλάβει από την πλευρά της την κατασκευή του δικτύου διανομής στην περιοχή. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 85.000.000 ευρώ.

Τα δύο έργα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2023 και του 2025, αντίστοιχα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here