Σύνοδος Κορυφής: Νέο μπρα-ντε-φερ για το Ταμείο Ανάκαμψης – Και νέες προτάσεις στο τραπέζι


Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις – «θρίλερ» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς οι 27 ηγέτες των κρατών μελών επέστρεψαν στις 12 ώρα Ελλάδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από 14 ώρες, δεν βγήκε «λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς Ολλανδία και Αυστρία επέμεναν στην σκληρή τους στάση.

«Όλοι εμμένουν στις θέσεις τους, είναι μια δύσκολη φάση», ανέφερε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης μετά τη λήξη της πρώτης μέρας της συνόδου. «Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων, μεγάλη απόσταση κυριολεκτικά και μεταφορικά», πρόσθεσε σχολιάζοντας την τήρηση των μέτρων social distancing από τους ηγέτες «διά τον φόβο του κορονοϊού» και τις αγεφύρωτες, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, διαφορές αναφορικά με το ύψος του σχεδίου ανάκαμψης, τον καταμερισμό του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και τους όρους εκταμίευσης των χρημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών.

Νέες προτάσεις στο «τραπέζι»

Οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επέστρεψαν σήμερα, Σάββατο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με πηγές φαίνεται ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές.

Ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε σήμερα συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Τι ζητά η Αθήνα

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ – ΜΠΕ) η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεωνδανείων.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ