Παράταση έως την 30η Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων – Οι μηχανικοί θέλουν… κι άλλο!

Την πολυαναμενόμενη τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 κατέθεσε -με μεγάλη καθυστέρηση- στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 30ή Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι εδώ και 17 ημέρες η διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, χωρίς να παρέχεται νομική κάλυψη για οποιαδήποτε δικαιοπραξία συνδέεται με αυθαίρετα κτίσματα. Παράλληλα πολλοί είναι οι μηχανικοί οι οποίοι θεωρούν την παράταση ελάχιστη, καθώς οι περισσότερες υπηρεσίες υπολειτουργούν τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά μένει μόνο ο Σεπτέμβριος για να διεκπεραιωθούν όλες οι υποθέσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία, που κατατίθεται στο σχέδιο νόμου «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης», η 30ή Σεπτεμβρίου είναι και η τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες). Να σημειωθεί ότι οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα -κατηγορίας 1 έως 4- ισχύει κανονικά η διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

Με την ίδια τροπολογία, λόγω δυσχερειών στην άσκηση της οικοδομικής δραστηριότητας από την πανδημία, παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους έως το τέλος του 2022.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ