Κορονοϊός – Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για γενικευμένη χρήση μάσκας


Την εκτίμηση ότι στην παρούσα χρονική στιγμή η γενικευμένη χρήση μάσκας δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εξέφρασε το Σάββατο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή άλλο μέτρο».

«Αυτό που υπάρχει είναι οι έλεγχοι οι οποίοι πλέον είναι συντονισμένοι. Με την κατεύθυνση που δίνει η Πολιτική Προστασία θα εντατικοποιηθούν και θα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα δύο φορές την εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Πρέπει όλοι να αισθανθούμε την ατομική ευθύνη και να τηρήσουμε τους κανόνες. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας καθ’ ότι είμαστε ακόμη εν μέσω κρίσης του κορονοϊού», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αυτές είναι οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 19, εκ των οποίων κανένα δεν εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.983, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Αναλυτικότερα ο χάρτης των κρουσμάτων

  • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1) κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
  • ένα (1) κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Συνολικά, 1.088 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.044 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

koronoios3-4.jpg
Σημ.: οι στήλες στο Διάγραμμα 1 εκφράζουν τον αριθμό νέων κρουσμάτων με βάση την ημερομηνία λήψης εργαστηριακού δείγματος, και όχι με
βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία (8.3%) είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο σύνολό τους 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 406.040 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6.146
(1.5%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 45326 (11.2%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12
Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 91 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ