Με high tech τεχνολογία οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Με έναν ιδιαίτερα πρωτοποριακό τρόπο πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου συλλόγου εμπόρων στην Ελλάδα. Οι ψηφοφόροι είχαν την δυνατότητα ψηφοφορίας, μέσω της καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας κι αυτό βοήθησε η συμμετοχή να είναι μαζική.

Η ψηφοφορία διεξήχθη μέσω της ελληνικής έμπνευσης εφαρμογής «electobox» (https://electobox.gr/), για την διεξαγωγή εκλογών και δημοψηφισμάτων με ηλεκτρονικό τρόπο, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε οργανισμού, επιχείρησης, κρατικού φορέα, συλλόγου, σωματείου, σχολείου ή πανεπιστημίου.

Η ψηφιακή ψηφοφορία μπορεί να μειώσει το δυσβάσταχτο κόστος διεξαγωγής των εκλογών. Κατά τις τριπλές εκλογές του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε δαπάνη 17.113.488 ευρώ, ενώ στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 ξεπέρασε τα 115 εκατομμύρια! Τα τεράστια αυτά ποσά, θα είχαν διατεθεί αλλού αν το κράτος είχε πει «ναι» στην ηλεκτρονική ψήφο..

Τη λύση που θα έφερνε την Ελλάδα στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο με άλλες προηγμένες χώρες, έδωσε μια ομάδα νεαρών Ελλήνων επιστημόνων, μέσω της πρωτοποριακής πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές του Ε.Σ.Α.. Στόχος του electobox, είναι να εκμηδενίσει το κόστος, αλλά να μειώσει και την αποχή που έφτασε στο 44% στις 7 Ιουλίου 2019!

«Με αυτήν θα μπορεί καθένας να ψηφίζει εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια από παντού, με το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet του!», εξηγεί ο Νίκος Τσουνής, μέλος της ομάδας και απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ.

Μόλις σταλούν οι εκλογικοί κατάλογοι και τα ψηφοδέλτια σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή, τα περνά αυτόματα. Ο ψηφοφόρος, που έχει λάβει username και κωδικό, επισκέπτεται την σελίδα του electobox μέσω κινητού, υπολογιστή ή tablet και όταν εμφανιστούν τα ψηφοδέλτια στην οθόνη, κάνει «κλικ» στα κόμματα και τους υποψηφίους που προτιμά .Η πλατφόρμα εξασφαλίζει ότι η ψηφοφορία γίνεται με απόλυτη μυστικότητα και ανωνυμία.

«Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των προηγμένων αλγορίθμων κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί το σύστημα. Κανένας, ούτε το ίδιο το electobox, δεν μπορεί να δει μια ψήφο, ούτε να γνωρίζει ποιος την έριξε στην κάλπη», διαβεβαιώνει ο κ. Τσουνής.

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, αφού το electobox.gr καταμετρά χιλιάδες ψήφους σε ελάχιστο χρόνο και παραθέτει τα αποτελέσματα, βάζοντας τέλος στην χρονοβόρα καταμέτρηση. Μάλιστα, ο ψηφοφόρος μπορεί να ελέγξει αν η ψήφος του καταχωρήθηκε σωστά.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ