Το σχέδιο για τον Υμηττό: Δημιουργία ζωνών προστασίας και πυλών εισόδων, οριοθέτηση κοιμητηρίων και καταγραφή αυθαιρέτων


Τη δημιουργία έξι ζωνών στον ορεινό όγκο του Υμηττού προβλέπει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του, που αναρτήθηκε χθες προς διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυξάνεται η ζώνη υψηλής προστασίας κατά 1.240 στρέμματα, επεκτείνεται ο πυρήνας των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων κατά 445 στρέμματα κι αυξάνεται η περιοχή προστασίας του ορεινού όγκου κατά 238 στρέμματα. Αυτά συνδυάζονται με τη δημιουργία περισσότερων πυλών εισόδων από όμορους δήμους, ώστε να έχουν περισσότεροι πολίτες άμεση πρόσβαση στο βουνό, ενώ οριοθετούνται και τα κοιμητήρια της περιοχής.

Όσον αφορά τώρα τα αυθαίρετα, δημιουργείται ειδική ζώνη (Ζώνη Στ) οικιστικών χρήσεων, εντός της οποίας οριοθετούνται υφιστάμενοι οικισμοί με στόχο την αποτροπή της επέκτασής τους. Οι συγκεκριμένοι όροι προστασίας της περιοχής των οικισμών Χέρωμα, Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι της Ζώνης Στ καθορίζονται βάσει Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με στόχο την ανάπλαση και την περιβαλλοντική προστασία των περιοχών αυτών. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εντός της Ζώνης Στ ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Πληθώρα αυθαιρέτων

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, στην περιοχή προστασίας του Υμηττού υπάρχει πλήθος κατοικιών οι οποίες έχουν ανεγερθεί με αυθαίρετη δόμηση με ποικίλες μεθόδους, με οικοδομικές άδειες «αναψυκτηρίου» ή «πολιτιστικού κέντρου», χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια ή στο πλαίσιο της παράνομης κατάτμησης και αλλαγής χρήσης κληροτεμαχίων που παραχωρήθηκαν με σκοπό την αγροτική χρήση ή στο πλαίσιο οικοδομικών συνεταιρισμών. Για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα προκρίνεται η καταγραφή τους, ώστε να αποτυπωθεί η ακριβής εικόνα του ζητήματος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ