Η τραγωδία στο Μάτι κλιμακώνει τη σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ


Πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί μια σειρά θεμάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα, χωρίς να μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία κυριαρχεί στα δύο μεγάλα «στρατόπεδα»

Μετά τις αποκαλύψεις και τα όσα διημείφθησαν στην προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, τις καταγγελίες για τον Νίκο Παππά, τα όσα ήρθαν στο «φως» για την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών από τον επίδοξο καναλάρχη Χρήστο Καλογρίτσα, καθώς και τα στοιχεία για τις έρευνες στο Μάτι δύο χρόνια μετά την τραγωδία, δίνουν την αίσθηση ότι αυτό το καλοκαίρι η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης φέρνει και πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια πρόωρων εκλογών, παρά τις διαψεύσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην επιδεινούμενη πολιτική αντιπαράθεση προστίθενται τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος λόγω κορονοϊού, τα οποία κατά την αντιπολίτευση αποτελούν κύριο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Τα όσα άλλωστε έγιναν τις τρεις προηγούμενες ημέρες στη Σύνοδο Κορυφής, προμηνύουν έναν πολιτικά «καυτό» Αύγουστο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους συνεργάτες του τόνισε ότι «όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα λογοδοτήσουν. Η ΝΔ επιλέγει επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης από την προηγούμενη κυβέρνηση για να προκαλέσει την Όλγα Γεροβασίλη η οποία απειλεί με μηνύσεις.

Ο κ. Πέτσας σημειώνει: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις. Όλα αυτά, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα».

«Ουδέν ψευδέστερον» ήταν η απάντηση της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη.

«Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου» δήλωσε η κ. Γεροβασίλη.

Η ίδια, απευθυνόμενη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επισημαίνει: «Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην “Καθημερινή” είναι ψευδέστατο όσον με αφορά. Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι».

Σύγκρουση και για τα ελληνοτουρκικά

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης υπάρχει και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Μετά από πολλούς άπρακτους μήνες, η κυβέρνηση αποφάσισε, επιτέλους, να ζητήσει από την ΕΕ κυρώσεις, προφανώς γιατί ο κ. Μητσοτάκης τελεί υπό καθεστώς ομηρείας από την ακροδεξιά του πτέρυγα».

Η Φώφη Γεννηματά που επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Κρήτη, τονίζει σε συνέντευξή της ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις, αλλά από κυρώσεις.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, μιλώντας στη Λάρισα, υποστήριξε πως η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την «αγκαλιά» της Ρωσίας.

Στη «Μάχη των Βρυξελλών» ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, εκτός από την εσωτερική πολιτική σύγκρουση, είναι στραμμένο σε ένα άλλο μέτωπο, πιο κρίσιμο: Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας.

Σε μία ιστορική Σύνοδο Κορυφής, οι «27» κλήθηκαν να λύσουν την εξίσωση για το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τους όρους για τη χρηματοδότηση των κρατών-μελών για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι».

Η Σύνοδος ξεκίνησε με τις χώρες του Βορρά -οι οποίες είχαν πραγματοποιήσει σύσκεψη πριν το Συμβούλιο- να κρατούν σθεναρές αντιστάσεις.

Στο μπλοκ Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας, προστέθηκε και η Φινλανδία.

Απέναντί τους, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Το απόγευμα της Κυριακής είχαν μεταξύ τους διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Ο Βορράς θέλει αυστηρό έλεγχο για το πώς θα δαπανηθούν τα κονδύλια και σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν.

«Αγκάθι» στην προσπάθεια για συμφωνία είναι και η στάση του Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αντιδρά στην πρόταση να μπλοκάρονται με αυξημένη πλειοψηφία –και όχι ομοφωνία- τα κονδύλια σε κράτη που δεν σέβονται το Κράτος Δικαίου, μία ευθεία αναφορά στον ίδιο, ο οποίος έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που εφαρμόζει στη χώρα του. Επιτίθεται κυρίως στην Ολλανδία για την πρόταση αυτή:

«Δεν ξέρω ποιος είναι ο προσωπικός λόγος για τον Ολλανδό πρωθυπουργό να μισεί εμένα ή την Ουγγαρία»…

Η στάση της Ολλανδίας και των χωρών δορυφόρων της, του Βορρά, προκάλεσε την «έκρηξη» του Τζουσέπε Κόντε.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε στον Ολλανδό ομόλογο του:

«Αγαπητέ Μαρκ. Καταλαβαίνω ότι σκέφτεσαι μόνο τις εκλογές που θα γίνουν στην χώρα σου την Άνοιξη. Και καταλαβαίνω ότι ο καθ΄ ένας έχει τον Σαλβίνι του».

Πηγή: CNN Greece


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ