Κορονοϊός – BioNTech/Pfizer: Πειραματικό εμβόλιο – Παράγει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό

Κορονοϊός: Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους για την Covid-19, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

Η μετοχή της BioNTech αυξήθηκε κατά 12% και της Pfizer κατά 3,6% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την έναρξη της συνεδρίασης, μετά την ανακοίνωση αυτήν.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο με στόχο να ανακοπεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους γίνονται ήδη για 23 από αυτά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εταιρειών Moderna και AstraZeneca Plc.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσεις πάντως ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες.

Τα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα δεδομένα από μια αντίστοιχη δοκιμή στις ΗΠΑ. Η δεύτερη δοκιμή, αυτή της Γερμανίας, έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, παρόμοια με εκείνα της πρώτης δοκιμής.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα δεδομένα εξετάζονται από ειδικούς επιστήμονες ώστε να προχωρήσουν σε μια δημοσίευση της μελέτης τους.

Εμβόλιο της Οξφόρδης: Ασφαλές και παράγει αντισώματα κατά του ιού

Ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως γεννούν οι ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας σχετικά με το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού.

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca.

Όπως αναφέρει το BBC, τα αποτελέσματα των δοκιμών σε 1,077 ανθρώπους έδειξαν ότι το εμβόλιο την ονομασία AZD1222 είναι ασφαλές και δεν προκάλεσε καμία σοβαρή παρενέργεια.

Το 70% των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε παρουσίασαν πυρετό ή πονοκέφαλο, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την χορήγηση παρακεταμόλης.

Επίσης, παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19.

Τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει πλήρως τον οργανισμό μας από τον φονικό ιό. Για το λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Πώς δρα το εμβόλιο

Το εμβόλιο παρασκευάζεται με πρωτόγνωρες ταχύτητες.

Αποτελείται από έναν γενετικά σχεδιασμένο ιό, ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει υποστεί μεγάλες παραλλαγές, έτσι ώστε να μην προκαλεί μολύνσεις στους ανθρώπους, και να «συμπεριφέρεται» όπως ο κορονοϊός.

Οι επιστήμονες το «κατάφεραν» μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες της πρωτεΐνης του κορονοϊού, που είναι και το κρίσιμο «εργαλείο», για να εισβάλλει ο ιός στα κύτταρά μας.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορονοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πως να του επιτίθεται.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ