Μάτι: Πόρισμα – «φωτιά» για τις ευθύνες στη φονική πυρκαγιά


Ένα πόρισμα – «φωτιά» για το πώς λειτούργησε ο ανύπαρκτος μηχανισμός στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι έτοιμος να παραδώσει στον ανακριτή που ασχολείται με την διερεύνηση της υπόθεσης ο ειδικός πραγματογνώμονας των συγγενών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Ο αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής που έφτασε μέχρι τη θέση του υπαρχηγού ανέβαλε εδώ και δυο χρόνια την έρευνα για την εθνική τραγωδία και τα συμπεράσματά του είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομικής συντάκτριας του CNN Greece Μίνας Καραμήτρου, δεν διστάζει να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το κράτος ήταν διαλυμένο, ο μηχανισμός είχε καταρρεύσει, ότι δεν υπήρχε σχέδιο συντονισμού ούτε οργάνωση και ότι τελικά ο καθένας έκανε ότι πίστευε και έκρινε.

Στις 400 σελίδες του πορίσματος υπάρχει καταγεγραμμένο με χάρτες το σημείο που βρισκόταν κάθε πυροσβεστικό όχημα.

Υπάρχουν οι εντολές για τις μετακινήσεις των αεροσκαφών αλλά και οι ενέργειες κάθε αξιωματικού και αξιωματούχου όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Γίνονται λεπτομερείς αναφορά στις επικοινωνίες που υπάρχουν στο καταγραφικό, ενώ αποδίδονται ονομαστικά οι ευθύνες σε κάθε πρόσωπο.

Σε ένα άλλο σημείο του πόρισματος γίνεται μνεία στο γεγονός ότι ούτε ο αρχηγός αλλά ούτε και ο υπαρχηγός του Σώματος βρίσκονταν στη φωτιά επί τόπου για να συντονίζουν και να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο. Έμειναν και οι δυο στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία.

Μάλιστα ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει και την περίπτωση ενός αξιωματικού που από το στίγμα του οχήματος του φαίνεται να απομακρύνεται από τη φωτιά όταν αυτή πλησιάζει στο σημείο που είναι και να μην μένει για να στήσει το μηχανισμό αντιμετωπίσεις της. Επίσης σύμφωνα πάντα με τον εμπειρογνώμονα των οικογενειών, κάποιοι αξιωματικοί καθυστερούσαν να πάνε στη φωτιά καθώς όπως αναφέρει, έβλεπαν ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά «και ήθελαν να αποφύγουν ευθύνες…».

Το πόρισμα θα κατατεθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ