«Mε νηφαλιότητα και ψυχραιμία» – Η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης στις τουρκικές προκλήσεις


Με οδηγό την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα αλλά και την πλήρη ετοιμότητα, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει απευθείας τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας -η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ- και του ζήτησε να μεταφέρει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Ενόψει και της πρώτης προσευχής στην Αγία Σοφία, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, μετά την μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex, δεσμεύοντας για σεισμικές έρευνες θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, με ισχύ από χθες, Τρίτη, μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν δεν το βάζει κάτω και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «ούτε για τα ερευνητικά πλοία μας, ούτε για τα πλωτά γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν, πάντως, ραντεβού τον Σεπτέμβριο με βασικό θέμα τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειές της, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας βρέθηκε στην Αθήνα, δίνοντας συνέχεια στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου.

Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους του της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του χθες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, έστειλε το μήνυμα στην Τουρκία: «Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

«Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» συνέχισε, για να προσθέσει:

«Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

»Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018».

Τα ελληνοτουρκικά επισκίασαν τις αποφάσεις της ΕΕ

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο «μέτωπο» της Τουρκίας, στο άλλο «μέτωπο» της οικονομίας η κυβέρνηση κρίνει θετικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και δεν κρύβει την ικανοποίηση της από το αποτέλεσμα του τετραήμερου «θρίλερ».

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας» δήλωσε, το πρωί της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής.

Τα πρώτα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους τους εργαζόμενους. Το 70% των επιχορηγήσεων τα 13,6 από τα 19,5 δισ. ευρώ θα έχουν εκταμιευθεί έως το 2022.

«Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται, τελικά, με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα εξασφάλισε 72 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027. Τα 40 δισεκατομμύρια αφορούν στον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 32 το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τη μορφή επιχορηγήσεων η Ελλάδα θα λάβει 19,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 12,5 δις. ευρώ θα είναι χαμηλότοκα δάνεια, εγγυημένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τα λεφτά αυτά προβλέπεται να πληρωθούν και δαπάνες που ήδη έγιναν από την αρχή του χρόνου, λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση φόρων και εισφορών, στήριξη επιχειρήσεων, στήριξη νέων θέσεων εργασίας, στήριξη του τομέα της υγείας και επενδύσεις σε κλάδους αιχμής.

Τα πρώτα χρήματα αναμένονται να μπουν στα ελληνικά ταμεία στις αρχές του 2021 ενώ το 70% των επιχορηγήσεων τα 13,6 από τα 19,5 δισ. θα έχουν εκταμιευθεί έως το 2022.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ