Πάτρα: Οικογένειες στην ουρά για το συσσίτιο, όλο και πιο συχνό φαινόμενο μετά την καραντίνα


Κόμπο στο στομάχι προκαλούν τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, σύμφωνα με τα οποία η πείνα «θερίζει» μετά την καραντίνα, με συνέπεια όλο και περισσότερες οικογένειες να καταφεύγουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ!

Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, της τάξης του 10%, στα άτομα τα οποία γράφτηκαν στους δικαιούχους της Τράπεζας Τροφίμων. Εξίσου ανησυχητικά είναι όμως και τα στοιχεία που κατέγραψε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών για την αύξηση των ανθρώπων οι οποίοι προσέρχονταν για φαγητό στα συσσίτια, τόσο το διάστημα της καραντίνας όσο και μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

συσσίτιο

Στη δομή του «Άρτου Αγάπης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα patrastimes.gr, οι μερίδες φαγητού που δίνονται στα άτομα που καταφεύγουν εκεί έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50 με 70 σε καθημερινή βάση!

Τον Νοέμβριο του 2016, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, οι μερίδες που μοιράζονταν ημερησίως δεν ξεπερνούσαν τις 65. Έναν χρόνο αργότερα είχαν σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 150, ενώ τους μήνες πριν από την καραντίνα δεν ξεπερνούσαν τις 280. Πλέον, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στις 350 κατά μέσο όρο, με τις ανάγκες των πολιτών όσο περνά ο καιρός να αυξάνονται όλο και περισσότερο!

Αυξητική τάση παρουσιάζει όμως και ο συνολικός αριθμός των συσσιτίων που διανέμονται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τις τοπικές ενορίες της Πάτρας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Πριν από τον κορωνοϊό το σύνολο των συσσιτίων που μοιράζονταν έφταναν τις 2.000 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση. Σχεδόν δύο μήνες μετά το τέλος της καραντίνας ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί αρκετά, φτάνοντας κατά προσέγγιση τις 2.500 μερίδες!

Υποσιτισμένα παιδιά

Την ίδια ώρα, προκαλούν σοκ οι ειδήσεις που μιλούν για υποσιτισμένα παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία. Στα τέλη Ιουνίου μια 9χρονη από τη Ρόδο είχε χάσει τις αισθήσεις της από την πείνα και σωριάστηκε στο πάτωμα του φούρνου, όπου είχε πάει μαζί με τη μητέρα της για να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί. Λίγο καιρό αργότερα θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας μια παρόμοια, θλιβερή ιστορία με πρωταγωνιστή έναν 9χρονο, επίσης, αγοράκι στην Πάτρα, το οποίο αποκάλυψε με ένα σημείωμα ότι έτρωγε επί μια βδομάδα ρύζι!

Η υπεύθυνη του ανθρωπιστικού σωματείου «Φωτεινό Αστέρι», το οποίο είχε δημοσιοποιήσει την κραυγή απόγνωσης του μικρού παιδιού, τότε είχε κάνει λόγο για «τραγική κατάσταση», προσθέτοντας ότι έρχονται καθημερινά άνθρωποι και ζητούν από τους εθελοντές να τους δώσουν γάλα και μακαρόνια, επειδή δεν έχουν να φάνε!

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ