Επικοινωνία Μητσοτάκη – Πούτιν: Τι είπαν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία της Αθήνας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάστηκαν περιεκτικά οι τρόποι περαιτέρω προώθησης της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Επισημάνθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης του έργου της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας με έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης των διμερών σχέσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη διεξαγωγή του προγραμματισμένου Κοινού Έτους Ιστορίας το 2021, ακόμα και στο πλαίσιο του επερχόμενου εορτασμού στην Ελλάδα της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα για ανεξαρτησία.

Συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπογραμμίστηκε η «εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας».

Επίσης εθίγη σειρά ζητημάτων της περιφερειακής ατζέντας, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης στη Λιβύη και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, υπήρξε συμφωνία για συνέχιση των επαφών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ