Σας ενδιαφέρει: Ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και άλλα δικαιολογητικά τώρα και στα κινητά!

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η υπηρεσία έκδοσης του αποσπάσματος της ληξιαρχικής πράξης θανάτου από τον υπολογιστή ή το κινητό, μέσω της πλατφόρμας reg.services.gov.gr.

Το συγκεκριμένο δικαιολογητικό εμπλουτίζει τη λίστα των εγγράφων που εκδίδονται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας από τις αρχές του Ιουνίου 2020, ενώ αναμένεται σύντομα να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών.

Η υπηρεσία παρέχεται με τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Διευκρινίζεται ότι αυτήν τη στιγμή τα διαθέσιμα προς έκδοση αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων είναι όσα έχουν εκδοθεί ή μεταβληθεί μετά τις 8 Μαΐου 2013. Για τα προγενέστερα αυτής της ημερομηνίας αποσπάσματα πρόκειται να ανακοινωθεί εναλλακτική διαδικασία έκδοσης.

Η διαδικασία της έκδοσης είναι εξαιρετικά απλή και πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών για το TAXISnet – αυτονόητα, μόνο από τα μέλη της οικογενειακής μερίδας του θανόντα.

Υπενθυμίζεται ότι, πλέον, όλοι οι πολίτες μπορούν να εκδίδουν από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν σε κάθε αρμόδια υπηρεσία ή σε ΚΕΠ, τα παρακάτω δικαιολογητικά του δημοτολογίου και του ληξιαρχείου:

  • Το πιστοποιητικό της οικογενειακής κατάστασης
  • Το πιστοποιητικό της γέννησης (ισχύει και για ανήλικα τέκνα συνδεδεμένα με τον ΑΦΜ του αιτούντος)
  • Το πιστοποιητικό ιθαγένειας
  • Το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης γέννησης (και για ανήλικα τέκνα συνδεδεμένα με τον ΑΦΜ του αιτούντος) για πράξη που έχει εκδοθεί ή μεταβληθεί από τις 8/5/2013 και μετά
  • Το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης γάμου
  • Το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης για πράξη η οποία έχει εκδοθεί ή μεταβληθεί από τις 8 Μαΐου του 2013 και μετά
  • Το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης θανάτου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του Ιουνίου ’20 οι πολίτες έχουν εκδώσει μέσω του reg.services.gov.gr και έχουν παραλάβει στον υπολογιστή τους -ή στο κινητό τους- περισσότερα από 150.000 ληξιαρχικά και δημοτολογικά δικαιολογητικά. Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση εκδίδονται κατά προσέγγιση περίπου 5.900.000 πιστοποιητικά δημοτολογίου και 550.000 αποσπάσματα ληξιαρχικών πράξεων στη χώρα. Από αυτά σχεδόν τα μισά αφορούν νέα γεγονότα ζωής, ενώ τα άλλα μισά αποτελούν επανέκδοση ληξιαρχικών πράξεων.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here