Εντέλει ποιος εκφράζει τις Ηνωμένες Πολιτείες; Ο πρέσβης η το State Department;


Νωρίτερα σήμερα από την Αλεξανδρούπολη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κύριος Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Πριν από λίγες ώρες όμως, ο εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερώτηση ελλήνων ανταποκριτών, χαρακτήρισε την περιοχή ως διαφιλονικούμενη. Ο πρέσβης ερωτώμενος για αυτόν τον χαρακτηρισμό έδωσε τη δική του εξήγηση: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».

 

Και εδώ γεννιέται το ερώτημα. Εάν αύριο το Μεξικό αρχίζει να διεκδικεί το Μαϊάμι, αυτομάτως η περιοχή θα χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ ως διαφιλονικούμενη;

 

Θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ αυτή την διγλωσσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν την έχουμε πληρώσει με εθνική τραγωδία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ