Καστελόριζο – Θερμό επεισόδιο: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» – Έτοιμη η Ελλάδα για το Oruc Reis


Έτοιμη για παν ενδεχόμενο είναι η Ελλάδα απέναντι στην προαναγγελθείσα πρόκληση ου Ταγίπ Ερντογάν με τις έρευνες νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι ο απόπλους του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε στιγμή από τη σημερινή Παρασκευή μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στην τουρκική Navtex της 21ης Ιουλίου.

Παρά την φαινομενική ηρεμία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες από την τουρκική πλευρά, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Άλλωστε, όπως είπε το πρωί της Πέμπτης από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όλος ο στόλος της Ελλάδας παραμένει στο Αιγαίο.

Παράλληλα με τα ατσάλινα τείχη που ορθώνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η Αθήνα ενεργοποιεί όλες τις συμμαχίες. Εκτός από την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρό σήμα στήριξης ήλθε από το State Department που κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τον σχεδιασμό για επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, που επανέλαβε πολύ συγκεκριμένα ότι και το Καστελόριζο όπως όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρρεια σε θαλάσσιες ζώνες ακριβώς όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη αλλά και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έχοντας εξ ευωνύμων του τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην ακουμπήσει ο Ερντογάν την ελληνική υφαλοκρηπίδα» διεμήνυαν με νόημα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr. Παράλληλα τόνιζαν πως «έχουμε τις συμμαχίες μας, αλλά όποιος νομίζει πως θα μείνουμε να παρακολουθούμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι γελασμένος. Αρκεί να μας δοκιμάσει».

Ο Ερντογάν μετά το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε και στο οποίο αναφέρθηκε εμμέσως στη παράνομη Navteχ, τηρεί στάση αναμονής. Άλλωστε, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, παραμένει αγκυροβολημένο ανοικτά της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, ανώτερες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο Newsbomb.gr, ότι το επόμενο τριήμερο είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, ενώ εκτιμούν ότι ο «σουλτάνος» ενδέχεται να κάνει κίνηση μέχρι την Κυριακή. Η συγκυρία, για τον Ερντογάν, θα είναι… ιδανική, καθώς την Παρασκευή ετοιμάζει την «φιέστα» του στην Αγιά Σοφιά, όπου θα στήσει ένα μεγαλοπρεπές σόου για να προκαλέσει το συναίσθημα των Χριστιανών.

Καστελόριζο: NAVTEX της Τουρκίας για «δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων»

Την ίδια ώρα ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας της Τουρκίας εξέδωσε νέα Navtex για εκτόξευση πυραύλων νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Πρόκειται για anti-Navtex στην άσκηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ζήτησε και έλαβε άδεια από την Κύπρο.

Οι ασκήσεις, τόσο από πλευράς Μόσχας όσο και από πλευράς Άγκυρας, έχουν οριστεί για την 18η Αυγούστου.

TURNHOS N/W : 0982/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 23-07-2020 15:13)

TURNHOS N/W : 0982/20

MEDITERRANEAN SEA

NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500ZWILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

35 37.00 N – 030 00.00 E

35 37.00 N – 030 31.00 E

35 16.00 N – 030 31.00 E

35 16.00 N – 030 00.00 E

THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.

CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.

Εδώ ο χάρτης με την περιοχή που περικλείουν τα στίγματα της τουρκικής Navtex:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ