Αγιά Σοφιά: Μεσίστιες σημαίες, πένθιμες καμπάνες και συγκεντρώσεις σήμερα σε όλη την Ελλάδα για το ισλαμικό ανοσιούργημα


Ημέρα πένθους και έντονης θλίψης χαρακτηρίζουν την σημερινή όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο, αφού το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα.

Ιερώνυμος

Το απόγευμα στις 8 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προστεί της Ακολουθίας του Ακαθίστου ύμνου στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών και καλεί όλους τους πιστούς να συμμετάσχουν με την προσευχή τους. Παράλληλα και ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ θα τελέσει απόψε αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας από τις 8.30μ.μ. – 00:30π.μ τονίζοντας ότι «σήμερα ο νους μας φέρνει ενώπιόν μας το χρέος των προσφύγων προπατόρων μας και η ψυχή μας γεμίζει οδύνη, διότι τα ιερά και τα όσια του λαού μας απειλούνται να επισκιασθούν από τις ποταπές επιδιώξεις όλων εκείνων που δεν σέβονται, ούτε τα πιστεύω, ούτε την βαριά και αιματοβαμμένη ιστορία των λαών» και σημειώνει πως «η προσευχή είναι η δική μας ειρηνική επανάσταση».

ΓΑΒΡΙΗΛ
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έκανε γνωστό πως «την ώρα που θα υβρίζονται  για μια ακόμα φορά τα ιερά και τα όσια του Γένους μας, εκείνη την ώρα θα τελεσθεί Παράκληση προς την Παναγία, την Ελευθερώτρια του Γένους, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα».

Τριήμερο πένθος κήρυξε στην μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο Άνθιμος, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την δική του αντίδραση. Μέχρι την Δευτέρα οι σημαίες στους ναούς θα είναι μεσίστιες και οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα, ενώ προσκάλεσε τον κλήρο και τον λαό της πόλης σε πανστρατιά προσευχής. Το απόγευμα στον ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, θα ψαλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, ενώ την Δευτέρα το απόγευμα σε όλους τους ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως θα τελεστεί Παρακλητικός Κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι μητροπολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εξέφρασαν τον πόνο και την θλίψη τους για αυτήν την κατάσταση και σε όλους τους ορθόδοξους ναούς σήμερα θα ψαλεί το κοντάκιο «τη υπερμάχω» ή ο παρακλητικός κανόνας υπέρ βοηθείας και ενίσχυσης του γένους. 

Επίσης, για τις 8 το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου Ιστορικοί, συγγραφείς, φιλόσοφοι και θεολόγοι θα δώσουν το «παρών» και θα μιλήσουν. Η πρόταση άρχισε από το κίνημα «Πρώτα η Ελλάδα», αλλά θα συμμετάσχουν αρκετές οργανώσεις, αφού όλοι θεωρούν τη μετατροπή της πρώην εκκλησίας από μουσείο σε τζαμί ως μία απαράδεκτη κίνηση. Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει στις 19:30 και στην Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ