Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;


Οι επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ τονίζουν πως η κολοκύθα δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι. Μπορεί να γίνει πρώτη ύλη για πολλά νόστιμα πιάτα, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται εξαιρετικά θρεπτική, αφού είναι πλούσια σε καροτενοειδή (ανάμεσά τους και το β-καροτένιο, γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες), βιταμίνες C και B6, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η κολοκύθα θεωρείται καλή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού ανήκει στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ενώ περιέχει πολυσακχαρίτες οι οποίοι εμποδίζουν την μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, η κολοκύθα μπορεί να χαρακτηριστεί αντικαρκινική τροφή, αφού τα φλαβονοειδή που περιέχει δρουν προστατευτικά ενάντια στις κυτταρικές αλλοιώσεις.

Την ίδια ώρα, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι τα συστατικά της κολοκύθας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης του αίματος.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μαγειρέψουμε την κολοκύθα, εκτός από τη γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα που είναι αρκετά γνωστές και δημοφιλείς συνταγές στη χώρα μας. Μπορεί να γίνει σούπα βελουτέ ή πουρές με εντυπωσιακό χρώμα και γεύση που θα ποικίλλει ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε.

Μπορούμε να τη γεμίσουμε με ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπορούμε να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες όπως κάνουμε με τα μικρά κολοκυθάκια ή να φτιάξουμε ακόμη και χορτοφαγικά μπέργκερ.

Και ένα tip: Η κολοκύθα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα είτε ωμή είτε βρασμένη, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές συνταγές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ