Έντονη η καταδίκη της Βουλής για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στηλιτεύτηκε σε έντονους τόνους σήμερα στην ελληνική Βουλή, μέσα από τις τοποθετήσεις μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων κομμάτων και πληθώρας βουλευτών.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ανέφερε πως αυτές τις ώρες «στην Κωνσταντινούπολη γράφεται μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία. Αναφέρομαι βέβαια στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αυτή είναι μια κατάφωρα προσβλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας, της κυβέρνησής της και του Προέδρου της, η οποία προσβάλλει δυστυχώς το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, προχωρώντας σ’ αυτήν την ακατανόμαστη ενέργεια γι’ αυτό το εμβληματικό μνημείο του χριστιανισμού». Ο υφυπουργός ενέταξε την κίνηση αυτή του Ερντογάν σε «ένα συνολικό σχέδιο κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις γειτονικές χώρες, προς την Ελλάδα και όχι μόνο» λέγοντας πως ξεκίνησε από τον Έβρο, συνεχίζεται με τη επιθετικότητα μέσα από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και προχωρά με τη Navtex. «Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει, ότι θα έχει απέναντί της όποια ώρα και αν το προσπαθήσει, έναν ενωμένο ελληνικό λαό, ένα ενωμένο πολιτικό σύστημα, το οποίο θα πράξει ό,τι απαιτείται με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να καταπατήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, από την δική της πλευρά ανέφερε «η Αγία Σοφία είναι λίκνο της Ορθοδοξίας και λάμπει, και το φέγγος της δεν το σβήνει κανένας φερετζές…».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ανέφερε πως «σήμερα η σκέψη μας τρέχει και στην Αγιά Σοφία, αυτό το λαμπρό θρησκευτικό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Καμία προσβολή και βεβήλωση ενός τέτοιου μνημείου μπορεί να διαγράψει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο διάβα των αιώνων στην συλλογική μνήμη των πολιτισμένων λαών. Όσοι μουσουλμάνοι και εάν προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά, η Αγία Σοφία δεν τουρκεύει… » ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι λαοί της Ευρώπης και ο πολιτισμένος κόσμος είναι ώρα να ξυπνήσουν από τον λήθαργο και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στα σοβινιστικά και πολεμοχαρή σχέδια του νεοσουλτάνου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε πως «σήμερα, η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, κάνοντας στην Αγιά Σοφιά – μετά από την αποκατάσταση ως μουσείο από το κοσμικό κράτος του Κεμάλ – μουσουλμανική προσευχή. Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι ένα μνημείο, το οποίο εκτός από μνημείο της χριστιανοσύνης, είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο. Και έτσι το γνωρίσαμε». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, “ημέρα χαρμολύπης”, καθώς, από τη μια τιμάμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ενώ «από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση γίνεται υπό τη σκιά ενός υψηλού συμβολισμού αρνητικού γεγονότος, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιστορική και πνευματική αξία για τον τόπο μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενός μνημείου που με την απόφασή του ο Ερντογάν, που την εντάσσει σε πολιτικούς και εθνικούς σχεδιασμούς, προσβάλλει την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τον κάθε πολιτισμένο ελεύθερο άνθρωπο». Ο δε, πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε ο πρωθυπουργός «να ενεργοποιήσει τη Σύνοδο του Νότου που υπάρχει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» ενώ όπως είπε, υπάρχει «ακόμα και η δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση από τη μεριά της Τουρκίας των δικαιωμάτων μας».

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου μίλησε για μια «απαράδεκτη και προκλητική φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικής κληρονομίας μνημείο σε τζαμί, αποδεικνύοντας πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα – βήμα. Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών. Εξίσου, όμως, προκλητικές είναι και οι γλυκανάλατες αντιδράσεις για το θέμα, τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. που εκθέτουν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου, καθώς εάν δεν είχε ο Ερντογάν αυτές τις πλάτες, δεν θα προχωρούσε, να είστε σίγουροι». Αναφέρθηκε δε, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το ομόλογό του της Τουρκίας, στην οποία εκφράζουν «την βαθιά τους ανησυχία για αυτές τις τελευταίες επικίνδυνες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο κρατών» και σημειώνουν μεταξύ άλλων «πως η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να προσωρήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των θρησκευτικών ζητημάτων για το φανατισμό και τη διαίρεση των λαών, ενώ επίσης αποτελεί επίθεση εναντίον των κοσμικών δυνάμεων στην Τουρκία». Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες αναφορές πραγματοποίησε το πρωί στη Βουλή και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ