Oruc Reis: Δείτε πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το τουρκικό ερευνητικό


Στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας παραμένει αγκυροβολημένο το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (Oruc Reis), όπως αποτυπώνεται στον διαδραστικό χάρτη του marinetraffic.com.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, δεσμεύεται από την Άγκυρα ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Κρήτη και στη Ρόδο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις.

Υπολογίζεται πως απαιτούνται 24 ώρες για το Ορούτς Ρέις, προκειμένου να πλεύσει από την Αττάλεια προς τη «δεσμευμένη» από την Τουρκία θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Κρήτης.

Δείτε ΕΔΩ live πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis

Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο

Με τον ελληνικό στόλο να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο, παρακολουθώντας με ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας, το Ορούτς Ρέις παραμένει στην Αττάλεια.

Συνοδεύεται δε από δύο φρεγάτες που είναι μέσα στο λιμάνι, αλλά και όλος ο υπόλοιπος τουρκικός στόλος που είχε βγει από το ναύσταθμο του Ακσάζ παραμένει κοντά στα τουρκικά παράλια σε μια μεγάλη περιοχή μέχρι περίπου και την Αττάλεια.

Από την άλλη, ο ελληνικός στόλος έχει αναπτυχθεί πλήρως, όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στο Αιγαίο κι έχουν καταλάβει κομβικές θέσεις ώστε να παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων.

Παράλληλα, ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ΗΠΑ με την παρουσία του «θεριού» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο. Μέσα στο Σαββατοκύριακο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, το οποίο θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία, θα διασχίζει τη ΝΑ Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες, από σήμερα το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Θα πλεύσει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Το αεροπλανοφόρο θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος τέσσερα ζεύγη F- 16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας, καθώς και 4 αεροσκάφη F – 18 από το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ.

Είναι η πρώτη αμερικανική «κίνηση» μετά την κρίση με την Τουρκία και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου ο συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σταματήσει.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ