Μαζικοί εμβολιασμοί χιλιάδων προσφυγόπουλων σε δομές σε ολόκληρη τη χώρα από τον ΕΟΔΥ


Περισσότερα από 7.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών θα θωρακιστούν απέναντι σε ιούς όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η παρωτίτιδα (MMR), στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης του ανήλικου πληθυσμού στα Κέντρα Κράτησης της χώρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), περίπου τα μισά εμβόλια έγιναν την Πέμπτη σε παιδιά που ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί σε δομές άλλων νησιών, όπως η Σάμος και η Λέρος.

Επιπλέον, θα διενεργηθούν μαζικοί εμβολιασμοί σε 14 Κέντρα Φιλοξενίας της ενδοχώρας σε πάνω από 4.000 παιδιά, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες εμβολιαστικής κάλυψης του εν λόγω πληθυσμού.

Οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν από τους επαγγελματίες υγείας του ΕΟΔΥ, που απασχολούνται μέσω του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση-PHILOS» στις παραπάνω δομές, με τη συνεργασία και την αρωγή κλιμακίων του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών του Οργανισμού.

Υψηλή προτεραιότητα

«Τονίζεται ότι ο καθολικός εμβολιασμός των προσφύγων και μεταναστών των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών και των Κέντρων Φιλοξενίας της ενδοχώρας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τον απαραίτητο εμβολιασμό των παιδιών, ύψιστη σημασία για την υγεία τους έχει ο τόπος και ο τρόπος που ζουν. «Ακόμη και υγιή παιδιά βλέπουμε μετά από λίγο να αντιμετωπίζουν νοσήματα που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης. Οπότε η λύση είναι η ασφαλής και προστατευμένη στέγαση για όλα τα παιδιά», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ