Σας ενδιαφέρει: Έρχονται (με ένα κλικ) τα e-επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η βελτίωση της ψηφιακής διακυβέρνησης και ο στόχος της χορήγησης επιδομάτων στους πολίτες χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς ουρές έρχεται ακόμα πιο κοντά και θα διαρκεί όσο ένα… κλικ στον υπολογιστή!

Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρχής γενομένης από τη νέα, ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με το επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες διατίθεται μέσω του gov.gr, στη διεύθυνση oreina.epidomata.gov.gr.

Μάλιστα, η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος, το οποίο επιστρέφει έπειτα από δυο χρόνια, ξεκίνησε άμεσα, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης  μίλησε για «ζήτημα αξιοπρέπειας» και για «επιβεβλημένη ανάγκη να πάψουν οι πολίτες να ταλαιπωρούνται, αλλά και να εκτίθενται σε κοινή θέα στις ουρές, όσοι δικαιούνται κάποιο επίδομα».

Στη νέα πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ ο πολίτης θα μπορεί εύκολα να ανεβάζει μόνο τα έγγραφα που χρειάζεται, μετά την απλοποίηση της διαδικασίας που έχει γίνει, αφαιρώντας δικαιολογητικά που είτε ήταν περιττά, είτε μπορούσαν να αντληθούν μέσω άλλου μητρώου του Δημοσίου (πχ αντίγραφο ταυτότητας). Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Σύμφωνα με το τον κ. Πιερρακάκη θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτήσεων, καθώς πλέον οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ δεν θα «πνίγονται» σε στοίβες από χαρτιά, αλλά μέσω της οθόνης θα μπορούν γρήγορα και εύκολα να αξιολογούν αν οι αιτήσεις χρίζουν έγκρισης. «Ο τελικός στόχος, όπως αυτός διατυπώθηκε από την εντολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι διττός: να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και να ενισχύσουμε το προσωπικό του ΟΠΕΚΑ -όπως και άλλων φορέων του Δημοσίου, φυσικά- ώστε να κάνουν αποδοτικότερα την εργασία τους».

Σύντομα, στην ίδια πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμα και τα υπόλοιπα επιδόματα του Οργανισμού, όπως το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για άτομα με αναπηρία, αλλά και το επίδομα παιδιού, το οποίο βέβαια είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, αλλά σε άλλη πλατφόρμα και όχι στην ενιαία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ