Διακοπές και δωρεάν WiFi: Οδηγός επιβίωσης για να περιηγηθείτε με ασφάλεια, μακριά από χάκερς

Όχι μόνο δεν κάνουμε αποτοξίνωση, αλλά όταν φεύγουμε διακοπές φροντίζουμε να είμαστε διαρκώς online, για να ενημερώνουμε, αλλά και να ενημερωνόμαστε από το social media.

Ειδικά φέτος, μάλιστα, με την παγκόσμια κρίση του νέου κορωνοϊού, οι πάντες έχουν ανάγκη από την online ενημέρωση για τις όποιες εξελίξεις, ακόμη και κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Στην αναζήτηση της σύνδεσης με τον παγκόσμιο ιστό, οι χρήστες συνήθως στρέφονται την περίοδο των διακοπών σε ένα δωρεάν WiFi hotspot, προκειμένου να αποφύγουν τις χρεώσεις δεδομένων από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Οι περισσότεροι συνδέουμε συσκευές όπως smartphone, tablet και laptop, σε δημόσια ανοιχτά WiFi, ώστε να έχουμε πρόσβαση στα e-mail μας, να σερφάρουμε στο Internet ή να κάνουμε posts σε social media.

Με αυτό το σκεπτικό, η εταιρεία devolo δημοσιοποίησε έναν «οδηγό επιβίωσης» για την ασφαλή χρήση των δωρεάν σημείων πρόσβασης σε WiFi.

Χειροκίνητη σύνδεση

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια ασφαλή σύνδεση είναι η επιλογή του κατάλληλου δωρεάν WiFi. Η σύνδεση πρέπει να γίνει χειροκίνητα και όχι αυτόματα. Ένα πολύ συχνό κόλπο ηλεκτρονικών «κακοποιών» είναι η δημιουργία μιας σύνδεσης δικτύου παρόμοιας με ένα ασφαλές δίκτυο. «Αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να πέσετε στην παγίδα και έτσι να μοιραστείτε μαζί τους τα προσωπικά σας δεδομένα», αναφέρει η εταιρεία.

Όπως σημειώνει, για τον ίδιο λόγο όταν ταξιδεύετε πρέπει να απενεργοποιείτε την επιλογή αυτόματης σύνδεσης σε γνωστά δίκτυα: «Αν συνδεθείτε αυτόματα, γίνεστε στόχος για hackers που μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο παρόμοιο με αυτό του αεροδρομίου ή της καφετέριας που βρίσκεστε, χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία σύνδεσης. Στην χειρότερη περίπτωση, η συσκευή σας θα συνδεθεί αυτόματα στο λάθος δίκτυο, χωρίς καν να το καταλάβετε».

Μία άλλη σύσταση, ώστε οι χρήστες να αποφεύγουν τις κακοτοπιές, είναι η απενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων και φακέλων. Αν χρησιμοποιείτε το laptop για να συνδεθείτε σε δημόσια WiFi, θα ήταν καλό να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων και φακέλων.

«Όταν είστε σπίτι, η κοινή χρήση είναι ένας εύκολος και βολικός τρόπος να μοιράζεστε αρχεία και δεδομένα μεταξύ των υπολογιστών, που βρίσκονται στο σπίτι. Όταν, όμως, συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, μπορεί να προσελκύσετε πιθανές επιθέσεις. Έτσι, καλό θα ήταν να έχετε απενεργοποιημένη την κοινή χρήση», τονίζει ο ίδιος οδηγός.

Ένα άλλο σημείο, στο οποίο εφιστά την προσοχή, είναι ο χειρισμός των μεγάλων αρχείων. «Στην περίπτωση που πρέπει να χειριστείτε μεγάλα και σημαντικά αρχεία, όσο δεν είστε στον χώρο εργασίας σας ή στο σπίτι, καλό θα ήταν να τα αντιγράψετε σε φορητές συσκευές ή να τα πάρετε μαζί σας σε ένα αποθηκευτικό USB», σημειώνουν οι ειδικοί.

Όπως εξηγούν, με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες αποκτούν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: «Αποφεύγετε κινδύνους ασφαλείας, που θα είχατε αν κατεβάζατε αρχεία από δωρεάν WiFi, ενώ ταυτόχρονα γλιτώνετε από ατελείωτες ώρες downloading. Άλλωστε, τα δημόσια δίκτυα δεν φημίζονται για τις υψηλές επιδόσεις τους στην ταχύτητα».

Κρυπτογραφημένες συνδέσεις

Οι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνδέσεις στο Internet είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ακόμα περισσότερο σημαντικές, όταν μιλάμε για δωρεάν δημόσια WiFi. Οι κρυπτογραφημένες συνδέσεις φροντίζουν, ώστε τα μεταφερόμενα δεδομένα να είναι δυσανάγνωστα για τους άλλους χρήστες, που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.

Αυτό παίζει κρίσιμο ρόλο, όταν μεταφέρετε στοιχεία πληρωμών ή άλλες προσωπικές πληροφορίες. Για ασφαλέστερες συνδέσεις, πρέπει να χρησιμοποιείτε τις συνδέσεις γνωστές και ως HTTPS. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίζετε, καθώς ο browser εμφανίζει ένα λουκέτο δίπλα από το σύνδεσμο που επισκέπτεστε.

«Τέλος, πριν το ταξίδι σας, φροντίστε να έχετε κατεβάσει τις τελευταίες ενημερώσεις σε όλες τις συσκευές σας, ειδικά αυτές που αφορούν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας. Είναι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε πως οποιοδήποτε κενό στην ασφάλειά σας έχει κλείσει, ώστε οι κακόβουλες επιθέσεις να μην αποτελούν πρόβλημα, όταν συνδέεστε σε δημόσια δίκτυα», καταλήγει η devolo.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ