Οι Τούρκοι μας έριξαν το «τυράκι» με το Oruc Reis και περιμένουν να μη δούμε τη «φάκα»

Αναταραχή προκάλεσε ανάρτηση στο twitter της τουρκικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η οποία ανακοίνωνε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια, αυτό πιθανόν ήταν το… πυροτέχνημα, γιατί η «βόμβα» ήταν στην υπόλοιπη μακροσκελή ανάρτηση των Τούρκων.

Στο στόχαστρο μπήκε και πάλι το Καστελόριζο, με την Τουρκία να επικαλείται το… Διεθνές Δίκαιο (φυσικά με δημοσίευση σχετικών χαρτών made in Turkey) υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό νησί καταρχήν είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και κατά δεύτερον, ότι λόγω μεγέθους δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιας ζώνης. Για μια ακόμη φορά χαρακτηρίζεται η Ελλάδα ως χώρα με  «μαξιμαλιστικούς» ισχυρισμούς που θέλει να περιορίσει την Τουρκία!

Το ότι η αναλυτική αυτή ανάρτηση γίνεται, όχι από το τουρκικό ΥΠΕΞ, ούτε καν από την τουρκική Προεδρία, αλλά από την τουρκική Πρεσβεία στις ΗΠΑ, πιθανόν να έχει τον συμβολισμό του, με δεδομένη την αμερικανική υποστήριξη (ή τέλος πάντων τη μη αντίδραση) σε ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν πει η Τουρκία.

Η πλήρης ανάρτηση της τουρκικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί Καστελόριζο.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο.

Το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.

Είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν οι ισχυρισμοί των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων που στοχεύουν στον περιορισμό της Τουρκίας σε μια στενή περιοχή θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι τα νησιά αγνοούνται ή έχουν περιορισμένη επίδραση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, εάν η παρουσία τους στρεβλώνει τη δίκαιη οριοθέτηση ή εάν υπάρχουν άλλες ειδικές / σχετικές περιστάσεις.

Ομοίως, εάν το παράκτιο μήκος των νησιών που αντιμετωπίζουν τη σχετική περιοχή οριοθέτησης είναι πολύ ελάχιστο σε αντίθεση με άλλα ηπειρωτικά εδάφη, σε αυτά τα νησιά μπορούν να δοθούν μόνο χωρικά δικαιώματα στη θάλασσα.

Εάν τα νησιά απέχουν πολύ από την ηπειρωτική χώρα τους ή, από νομικής απόψεως, εάν βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ των διάμεσων ηπειρωτικών, αυτά μπορούν να αγνοηθούν στην οριοθέτηση CS / ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά τους ύδατα.

Πολλοί σχετικοί παράγοντες και ειδικές περιστάσεις, όπως η αναλογικότητα, η μη καταπάτηση, η εγγύτητα και η νομολογία του ICJ (Διεθνές Δικαστήριο) πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα νομολογίας και κρατικής πρακτικής ως προς αυτό, όπως περιπτώσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας, Ρουμανίας-Ουκρανίας, Λιβύης-Μάλτας, Νικαράγουας-Ονδούρας, Νικαράγουας-Κολομβίας και Τυνησίας-Ιταλίας».

Περί Oruç Reis…

Πως γίνεται ένα αγκυροβολημένο πλοίο να έχει ξεκινήσει τις έρευνες; Το αν ΘΑ ξεκινήσει είναι ένα άλλο θέμα.

Το ότι ανακοινώθηκε πως ξεκίνησε, όμως, την ώρα που δεν έχει κλείσει το AIS (Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως) που περιλαμβάνει δέκτη εντοπισμού θέσης GPS και αυτό το δείχνει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, προκαλεί απορίες.

marinetraffic.com, ώρα 22:01

vesselfinder.com

vesseltracker.com

 

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ