Αποκλειστικό: «Τους Τούρκους δεν τους εμπιστεύεσαι ποτέ – Παραμένει ο συναγερμός στο Αιγαίο»

Σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έως και τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η προκλητική Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Από το απόγευμα του Σαββάτου (25/07), υπάρχουν σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης, με στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν ότι ορισμένα τουρκικά πλοία γυρίζουν στις βάσεις τους.

Ωστόσο, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παρέμενε αμετακίνητο στην Αττάλεια εμφανίστηκε ένα tweet στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ που ανακοίνωνε την έναρξη σεισμικών ερευνών στο Ανατολικό Αιγαίο.

Λίγες ώρες αργότερα, το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis την ώρα του αρχικού tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, βρισκόταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας.

Σε επιφυλακή μέχρι να αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία

«Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης. Όχι αποκλιμάκωση. Τους Τούρκους δεν τους εμπιστεύεσαι ποτέ. Είμαστε και θα παραμείνουμε σε συναγερμό μέχρι να αποσύρουν και το τελευταίο πλοίο τους», ανέφερε σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών υψηλόβαθμος παράγοντας στο Newsbomb.gr.

«Ο Στόλος μας δεν αλλάζει τις θέσεις του. Παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας και επιφυλακής, έως ότου αποσυρθούν όλα τα τουρκικά πλοία», πρόσθεσε.

Η επόμενη κίνηση των Τούρκων στο Αιγαίο

Με «ξεθυμασμένη ορμή» αναμένεται το Oruc Reis στην περιοχή ερευνών που ανακοίνωσε η Άγκυρα με παράνομη NAVTEX.

Οι πιέσεις, τα τηλεφωνήματα και οι νουθεσίες φαίνεται ότι προς το παρόν αλλάζουν τα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν.

To Oruc Reis πήγαινε για πόλεμο αλλά φαίνεται ότι τελικά θα κάνει ένα πέρασμα από την περιοχή, συνοδευόμενο από πολεμικά σκάφη και παρακολουθούμενο από μονάδες επιφανείας, αλλά και υποβρύχια του ελληνικού στόλου.

Ο αρχικός σχεδιασμός των Τούρκων για τη συνοδεία του Oruc Reis ήταν «πολεμικός», δύο φρεγάτες, τέσσερις κορβέτες και μία πυραυλάκατος ήταν αγκυροβολημένες νοτίως του κόλπου της Αττάλειας. Μια αρμάδα που είχε προκαλέσει ανάλογο σχεδιασμό από τον ελληνικό στόλο, ο οποίος είναι πανέτοιμος για όλα.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι με τέτοιο τρόπο ανεπτυγμένο στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής όπου θα παιχτεί πολεμικό παιχνίδι μέχρι τις 2 Αυγούστου ώστε να είναι εκ των πραγμάτων ένα βήμα μπροστά από τις κινήσεις των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μετά τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ φαίνεται ότι το καθεστώς Ερντογάν αλλάζει τα σχέδιά του και η εκτίμηση που υπάρχει είναι η εξής:

To Oruc Reis θα πλεύσει στην περιοχή που καθορίζει η παράνομη ΝΑVΤΕΧ με πιο διακριτική συνοδεία σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία πολεμικών πλοίων.

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει περιλαμβάνει κι ένα μικρό κομμάτι τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Εκτιμάται ότι το Oruc Reis θα πλεύσει στο όριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσει να κάνει τη… ζημιά. Σε αυτή την περίπτωση ο πλους του θα ανακόπτεται από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Αυτό είναι το καλό σενάριο, αφού είναι δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να εμπιστευθεί απολύτως τους Τούρκους.

Έτσι κι αλλιώς το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και θα παραμείνουν σε αυτή σίγουρα μέχρι τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η παράνομη δέσμευση της περιοχής.

Προφανώς η κρίση δεν θα τελειώσει. Ήδη η Τουρκία έχει εκδώσει μια ακόμη «περίεργη» ΝΑVΤΕΧ για εκτοξεύσεις πυραύλων σε περιοχή πολύ κοντά στο Καστελόριζο.

Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η κρίση με το Oruc Reis, άπαντες ετοιμάζονται για την επόμενη κρίση, η οποία πιθανόν να είναι πιο περίπλοκη και δύσκολη.

Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να στείλει πλοίο-γεωτρύπανο σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Η αποστολή γεωτρύπανου θα είναι μια ακόμη σοβαρή κλιμάκωση και οι επιλογές της Αθήνας θα είναι ακόμη πιο περιορισμένες απ’ ότι είναι τώρα με το Oruc Reis.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here