Νέες αποκαλύψεις και νέες καταγγελίες για την τραγωδία στο Μάτι: «Τα στοιχεία έφτασαν… μαγειρεμένα στην Εισαγγελία»


Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν αναφορικά με την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, από τον πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιο, ακόμη ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής καταγγέλει τον «πόλεμο» που δέχθηκε, με απώτερο σκοπό την συγκάλυψη των ευθυνών για την φονική πυρκαγιά που στοίχησε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, στις 23 Ιουλίου του 2018.

Όπως προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε ο αντιπύραρχος Ι.Κ. στον ανακριτή, στις 12 Ιουνίου, την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», οργανώθηκε επιχείρηση με σκοπό την απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασαν «μαγειρεμένα» στον Εισαγγελέα. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν συνάδελφοί του, όπως λέει, που προσπάθησαν να τον «εξοντώσουν» υπηρεσιακά, προκειμένου να γλιτώσουν το «κουφάρι» τους.

«Στις 4 Αυγούστου 2018 ενημέρωσα τηλεφωνικά τον διοικητή ΕΣΚΕ και τον διοικητή του 199 ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σύστημα engage, που παρέλαβα ηλεκτρονικά από το ΕΣΚΕ ήταν ψευδή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κατάθεση. Όπως τονίζει ο αντιπύραρχος, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, που φέρει την ευθύνη για τα ψευδή στοιχεία του engage, υπέγραψε και απέστειλε αυτά στον αρμόδιο εισαγγελέα πριν από την 4η Αυγούστου 2018, προφασιζόμενός σε εκείνον ότι έκανε λάθος, ενώ δεν δίστασε να του…υποσχεθεί ότι επρόκειτο να τα διορθώσει στη διαδρομή για τον εισαγγελέα, γεγονός όμως, που δεν έπραξε!

«Από τη στιγμή εκείνη πλέον η πράξη του για τη μή διόρθωση του engage ήταν προδήλως δόλια, διότι με αυτό τον τρόπο με καθιστούσε επικεφαλής της πυρκαγιάς στο Νταού αλλά και μεταγενέστερα, αποκρύπτοντας την αλήθεια ακόμα και από τον αρμόδιο εισαγγελέα» τόνισε ο ο αντιπύραρχος Ι.Κ. κατά την κατάθεσή του.

Μάλιστα, στο engage εκτός των λοιπών ψευδών στοχείων που είχαν δηλωθεί, είχε ετεροχρονίσει κατά 55 λεπτά την ώρα ενημέρωσης του αξιωματικού, προκειμένου να μεταβεί στην πυρκαγιά και κατ’επέκταση τον χρόνο της άφιξής του.

«Με παγίδευσαν»

Ο αντιπύραρχος υποστηρίζει ότι παγιδεύτηκε και σε υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς παρεμποδίστηκε η ανέλιξη του στην πυροσβεστική, έπειτα από τις καταθέσεις που έδωσε στη δικαιοσύνη, αναφορικά με τις ευθύνες των ανώτερων του, στην διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς. 

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Νοεμβρίου 2018 συντάχτηκαν οι εκθέσεις αναφορικά με τις ικανότητες των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος, με τον αξιωματικό να βαθμολογεί τον αντιπύραρχο με οκτώ στα διοικητικά προσόντα.

«Γνώριζε ότι αυτή η βαθμολογία θα προκαλέσει τροχοπέδη στην μετέπειτα προσφυγή μου προς το ανώτατο συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και προς το Διοικητικό Εφετείο, λόγω παράλειψης μου στις τακτικές κρίσεις του 2019. Η πράξη αυτή έγινε με δόλο, διότι ήμασταν και οι δυο μας εμπλεκόμενοι στην ίδια ποινική υπόθεση της πυρκαγιάς στο Νταού– Μάτι» επεσήμανε, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ο διοικητής είχε ήδη την ιδιότητα του υπόπτου για την εν λόγω πυρκαγιά και η έκθεση ικανότητας που συνέταξε για εμένα έγινε τουλάχιστον ένα μήνα μετά. Συνεπώς είχε ήδη παραλάβει την δικογραφία για να δώσει εξηγήσεις και γνώριζε τα όσα είχα καταθέσει σε βάρος του ως μάρτυρας κατηγορίας».

Ο αντιπύραρχος Ι.Κ. επεσήμανε ότι το δέον θα ήταν ο αξιωματικός που τον βαθμολόγησε να ζητήσει αυτοβούλως την εξαίρεσή του από την διαδικασία, δεδομένης της άμεσης εμπλοκής του στην υπόθεση της πυρκαγιάς, με ιδιότητα αντίθετη από εκείνη του αντιπυράρχου, καθώς έτσι δεν θα μπορούσε να τον κρίνει αμερόληπτα. Ως εκ τούτου, τον κατηγόρησε με δόλο, για διάπραξη του αδικήματος της αποσιωπήσης, λόγω της μη εξαίρεσής του από την διαδικασία.

«Άρα όλοι οι ανωτέρω ήταν ενήμεροι η όφειλαν να είναι ενήμεροι»

«Χρειαζόμαστε άμεσα ενισχύσεις και εναέρια. Η φωτιά είναι μέσα σε σπίτια και κατευθύνεται μετά το μοναστήρι και πάει πάνω στο βουνό. Έχουμε πρόβλημα» ήταν τα λόγια του αντιπυράρχου Ι.Κ. κατά την ενημέρωσή του 16.59 της 23ης Ιουλίου 2018 στο ΕΣΚΕ για την κατάσταση που επικρατούσε στο Νταού Πεντέλης.

Μάλιστα, ερωτηθείς από τον ανακριτή, ανέφερε ότι «ο διοικητής του 199 γνώριζε ήδη αυτήν την κατάσταση αφού μιλήσαμε τηλεφωνικά νωρίτερα και συνεπώς υπήρχε πληροφόρηση στους παρευρισκόμενους επικεφαλής του ΕΣΚΕ που βρίσκονταν στον θάλαμο επιχειρήσεων και ήταν εξ όσων γνωρίζω: Ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, ο αρχηγός, ο υπαρχηγός, ο διοικητής του ΕΣΚΕ, ο διοικητής του 199, ο διευθυντής ΚΕΠΠ. Άρα όλοι οι ανωτέρω ήταν ενήμεροι ή όφειλαν να είναι».

«Μείναμε μόνοι μας τα επίγεια να παλεύουμε την πυρκαγιά»

Ο αξιωματικός του ΠΣ και μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε ότι από τον χρόνο άφιξης του στο Νταού στις 16.55 και τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 είδε μόνο ένα ελικόπτερο που έριξε το φορτίο του, επτά τόνους νερό, σε τρία σημεία του βουνού και στη συνέχεια δεν προχώρησε σε άλλη ρίψη. «Μείναμε μόνοι μας τα επίγεια να παλεύουμε την πυρκαγιά», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ανακριτή. Όπως είπε, η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει τελείως διαφορετική κατάληξη, ενδεχομένως και να είχε τεθεί υπό έλεγχο πριν φτάσει στο Μάτι, «εάν από τις 16.45 που ενημερώθηκε το κέντρο για την πυρκαγιά έως τις 17.30 υπήρχαν τρία με τέσσερα εναέρια μέσα και από τις 17.30 έως τις 18.00 υπήρχαν ακόμα τρία.»

Ερωτηθείς για την μη εκκένωση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά, απάντησε ότι «η ηγεσία βρισκόταν στο ΕΣΚΕ και μπορούσε να προτείνει εκκένωση στον Βουτζά και στο Μάτι. Η ηγεσία του ΕΣΚΕ μπορούσε να ενημερώσει τους πολίτες από τη στιγμή που είχαν ενημερώσει για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς από τις 16.45 περίπου».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ