Oruc Reis: Πού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό – Έχει μετακινηθεί;


Η τουρκική παράτυπη Navtex θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου, πού βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, που είναι σχεδιασμένο να πραγματοποιήσει έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Το ερευνητικό παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας, χωρίς να έχει κινηθεί καθόλου από την ημέρα που εκδόθηκε η παράτυπη Navtex για έρευνες νότια του Καστελόριζου.

Δείτε ΕΔΩ πού βρίσκεται το Oruc Reis

Μπορεί αρκετά από τα πλοία του τούρκικου πολεμικού ναυτικού να αποσύρονται σταδιακά στους ναυστάθμους του Ακσάζ και της Σμύρνης, ο «κόκκινος» συναγερμός ωστόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε και λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα η Αθήνα στήνει ισχυρό τείχος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας διεξάγοντας έναν διπλωματικό «μαραθώνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ στενή διπλωματική επαφή τόσο με το Βερολίνο όσο και με το Παρίσι.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το Βερολίνο έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ιδιαίτερα με το τηλεφώνημα που έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Μέρκελ τόσο στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Open, η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε στον Ερντογάν ότι «οι Έλληνες δεν αστειεύονται», ενώ τον προειδοποίησε ότι «εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες, να περιμένετε θερμό επεισόδιο».

Η καγκελάριος, σύμφωνα πάντα με το Open τόνισε επίσης στον Ερντογάν πως «η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές».

Την ίδια στιγμή παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου – Αθήνας – Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων.

Στο μεταξύ, σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί στο υπουργείο την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και μεθαύριο την ομόλογό του από την Ισπανία, γεγονός που δείχνει ότι εντείνονται οι διπλωματικές επαφές και θα συζητηθούν η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Ελλάδας, την ερχόμενη Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη Λιβύη, μια χώρα στην οποία η Τουρκία παίζει το δικό της ρόλο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ