Ταμείο Ανάκαμψης – Φορολογικές ελαφρύνσεις: Πώς και πόσα θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι


Η Ελλάδα πήρε όσα χρήματα ζήτησε -Αναλυτικά πότε και πού θα δοθούν τα 32 δισ. -Για πρώτη φορά θεσμοθετείται τέτοιου μεγέθους κοινός δανεισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό των κρατών-μελών, ώστε να λάβουν τις επιχορηγήσεις.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-7).

Το κονδύλι των 32 δις ευρώ του ελληνικού πακέτου ουσιαστικά αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ της χώρας και αναλύεται σε χρηματοδοτήσεις, 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια.

Το μήνυμα του μεγάρου Μαξίμου είναι πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως χρηματοδότηση τύπου ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να φτάσουν μετά το 2021 ακόμα και τα 50 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ¼ του ελληνικού ΑΕΠ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν σχέδια ώστε η κυβέρνηση το φθινόπωρο να υποβάλλει στην ΕΕ ολοκληρωμένα επενδυτικά projects αλλά και σχέδιο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει τους διαθέσιμους αυτούς πόρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες φοροελαφρύνσεις στο πρώτο «πακέτο» από τα 32 δις, που αναμένεται πριν από το β’ εξάμηνο του 2021. Ενώ βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο σχεδιασμός αυτός θα αρχίσει να «αποκαλύπτεται» από το βήμα της ΔΕΘ, καθώς ο ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε βάλει στην οικονομική ατζέντα της επόμενης χρονιάς τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η πράσινη ανάπτυξη και η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει «μπόνους» έως και 1,5 δις για να στηριχτούν οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στο MEGA για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε σχετικά με το ύψος των κονδυλίων ότι θα είναι «περίπου δύο ΕΣΠΑ» και ανέλυσε τους τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι περισσότεροι πόροι από το Ταμείο: οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, οι πράσινες μεταφορές και η απολιγνιτοποίηση.

Στο μεταξύ, και μέχρι να οριστικοποιηθούν τα ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των περιοχών που πλήττονται οικονομικά από το επικείμενο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση επενδύσεων στις εν λόγω περιοχές, αλλά και στην εκπόνηση συνολικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ