Τσαβούσογλου για Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα αντιδρά σαν να μετατράπηκε σε τζαμί δική της ιδιοκτησία


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Ισπανίδα ομόλογό του στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, προκαλώντας και πάλι την Ελλάδα.

«Δεν κατανοούμε γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία που μετατράπηκε σε τζαμί. Αυτό είναι θέμα κυριαρχίας της Τουρκίας. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγιά Σοφιά υπήρξε τζαμί από το 1453», είπε ο Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι σε διαρκή επαφή με την UNESCO, λέγοντας ότι «κι εμείς, φυσικά, ευχόμαστε να διατηρηθούν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Τζαμιού της Αγιάς Σοφιάς. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύσταση σχετικά με αυτό».

«Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά»

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε, δε, ότι «η Αγιά Σοφιά θα είναι ανοιχτή για το κοινό εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής» και κάλεσε «όποιον πιστό το επιθυμεί, να την επισκεφθεί».

«Θα προστατεύσουμε την Αγιά Σοφιά όπως κάναμε από το 1453», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια δήλωσε ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. «Για εμάς είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ