Κορονοϊός: Φόβοι για έξαρση στην Αττική – Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας


Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η εκτός ελέγχου εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς τον Ιούλιο παρατηρείται διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας

Η κυβέρνηση διαμηνύει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δεδομένου των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα αυξημένα κρούσματα ανησυχούν έντονα τους επιστήμονες όπως και η διασπορά σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. Άλλωστε χθες, από τα 35 νέα κρούσματα, τα 17 εντοπίστηκαν στο νομό της Αττικής.

«Πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες είναι και ο συνωστισμός, καθώς παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων και ειδικά σε νυχτερινά κέντρα, όπου κανείς δεν κρατά αποστάσεις και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας.

Έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγωνINTIME
Προς καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους;

Από τις 18 Ιουλίου, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και πελάτες, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους -εάν αυτό κριθεί απαραίτητο- κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη Δευτέρα.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα παραμένει σε «πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο».

«Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας».

Ενδεικτική της ανησυχίας της κυβέρνησης είναι η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκης στα social media, όπου αναφέρεται ότι ο κίνδυνος της πανδημίας «είναι ακόμα εδώ», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν οι πολίτες.

Απαραίτητη η μάσκα λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η μάσκα είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο για να σταματήσει να διαδίδεται ο κορονοϊός και οι προτάσεις να είναι υποχρεωτική τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους είναι πολλές.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και την ανησυχία των ειδικών.

«Η λύση που έχουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού και συνωστισμού. Νομίζω ότι είναι γενικώς αποδεκτό ότι η χρήση της μάσκας είναι μονόδρομος».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους στους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο, όπως εμπορικά μαγαζιά, και πρόβλεψε ότι θα έχουμε εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους χώρους αυτούς.

«Για όλους τους κλειστούς χώρους, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Για μεγάλες επιχειρήσεις, νομίζω ότι πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε».

Πού υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα

Στην Αττική βρέθηκαν τα 17 από τα 35 κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 35 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 4.227. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, από τα 35 νέα κρούσματα τα 4 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού παραμένουν συνολικά 202.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ