Οι ΗΠΑ ζητούν την αποφυλάκιση του Τούρκου επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

Οι διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρότρυναν χθες τις αρχές της Τουρκίας, Δευτέρα 27/07, να προβούν στην αποφυλάκιση του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος χθες μέτρησε τη χιλιοστή ημέρα πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Παράλογο φαίνεται να κρατείται ο Καβαλά στη φυλακή, αφού δεν έχει καταδικαστεί για απολύτως τίποτε, θύμισε ο Κέιλ Μπράουν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».

Και συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τη δέσμευσή της στη δικαιοσύνη και στο κράτος του δικαίου και να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά (…) ενόσω θα συνεχίζεται μια δίκαιη, διαφανής και ταχεία διαδικασία για τη διευθέτηση της υπόθεσής του».

Ο Καβαλά είναι ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης υποστήριξης των τεχνών και του διαπολιτισμικού διαλόγου Anadolu Kültür. Η διπλωματία έχει εκφράσει ήδη την ανησυχία της για τη σύλληψή του και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πολιτική τη δίωξη του Καβαλά.

Ο 62χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος αρχικά κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης υποστηρίζοντας τις διαδηλώσεις οικολόγων εναντίον της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013. Τον Φεβρουάριο απαλλάχθηκε σε Δικαστήριο από την προαναφερθείσα κατηγορία. Όμως συνελήφθη ξανά την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά την αθώωσή του, στο πλαίσιο χωριστής έρευνας για κατασκοπεία, που κατά τις τουρκικές αρχές συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Ο Καβαλά εξακολουθεί πάντα να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία (Σιλιβρί), σε μικρή απόσταση από την Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές έχουν φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς και άλλους, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ